Foto: VRT

'Karrewiet: effe Jelle belle(n)' laat kinderen kennismaken met de basis van de verkiezingen

Karrewiet, het jeugdjournaal van VRT NWS, legt in de verkiezingsspecial 'Karrewiet: effe Jelle belle(n)' uit wat kinderen moeten weten over de verkiezingen van 9 juni. Karrewiet-anker Jelle Mels beantwoordt in het programma op maat van kinderen de vragen van Ketnet-wrapper Thomas. 

Het jeugdjournaal van Ketnet en VRT NWS wil met 'Karrewiet: effe Jelle belle(n)' kinderen laten kennismaken met de verkiezingen. De special duurt een halfuur en zal antwoorden geven op vragen zoals: Wat zijn verkiezingen eigenlijk? Wat is een democratie? Hoe zit ons land in elkaar en hoe wordt er campagne gevoerd? Ketnet-wrapper Thomas belt Jelle om antwoorden te krijgen op die veel voorkomende vragen.

"Die verkiezingen, dat is sowieso niet eenvoudig", zegt Jelle Mels in De Ochtend op Radio 1. "Niet voor volwassenen, maar zeker niet voor kinderen. Het is heel moeilijk om dat helder uit te leggen. En daarom hebben we ons eigenlijk afgevraagd: wat moeten we nu eigenlijk uitleggen? Wat moeten kinderen zelf weten? En daarom hebben we het echt bij die basics gehouden. Wat zijn verkiezingen? Hoe zit ons land in elkaar?  En wat is nu eigenlijk een democratie? We zijn het niet te ver gaan zoeken." 

Geen politici dus die hun partijstandpunten komen toelichten op kindermaat, want kinderen mogen zelf toch niet stemmen, wel een basispakket waarop leerkrachten of ouders zelf kunnen voortbouwen. "'Karrewiet: effe Jelle belle(n)' zorgt ervoor dat ze een hele goeie basis hebben om mee te zijn met die verkiezingen. Het is echt de bedoeling om dat heel laagdrempelig binnen te brengen en hen op die manier warm te maken voor die verkiezingen, want die zijn wel belangrijk, ook voor hen."

"We gaan het er in onze gewone Karrewiet-uitzendingen uiteraard ook nog vaak over hebben. Als de verkiezingen er effectief zijn: wie wint, wie verliest? De regeringsvorming zal dan hopelijk snel volgen. En dan vinden we het belangrijk dat kinderen mee zijn, dat ze die basis hebben door dit programma en dat we niet in elke gewone uitzending heel ons politiek systeem nog eens moeten uitleggen."

Meest gelezen