Direct naar artikelinhoud
Politiek

Peeters fluit Van Overtveldt terug over effectentaks

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt en vicepremier Kris Peeters.Beeld BELGA

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) pikt het niet dat N-VA de effectentaks in twijfel trekt. "Johan Van Overtveldt zal die taks niet langzaam maar zeker kunnen afvoeren."

Wie dacht dat deze nazomer zou passeren zonder ruzies binnen de federale ploeg, heeft het helemaal mis. Binnen de regering is de consternatie groot over de waarschuwingen van Johan Van Overtveldt (N-VA) over de effectentaks. Hij meent dat er grote juridische risico's aan verbonden zijn. "De kans is groot dat de Raad van State zal oordelen dat er sprake zal zijn van discriminatie", zei de Vlaams-nationalist dit weekend in De Tijd.

De effectentaks viseert beleggers die minstens een half miljoen euro op hun effectenrekening hebben staan. Het gaat om een heffing van 0,15 procent die 254 miljoen euro moet opbrengen. Wat in het oog springt, is dat de taks geheven wordt vanaf de eerste euro. Wie daarentegen 499.999 euro op zijn rekening heeft staan, valt er dus buiten. Beleggers met één euro meer moeten betalen. Volgende week legt Van Overtveldt de risico's en mogelijke bijsturingen op tafel bij de regering. N-VA is nooit de grootste fan geweest van deze extra taks voor grote beleggers.

'Deloyaal'

Premier Charles Michel (MR) riep Van Overtveldt meteen tot de orde. De effectentaks is van zijn hand en maakt onlosmakelijk deel uit van het Zomerakkoord. Dat wil hij nu in de herfst niet op de helling zetten. "Het akkoord moet en zal uitgevoerd worden", dreigt hij.

Bij CD&V is de consternatie nog groter. Zij zien in de effectentaks een minieme vervanger voor de meerwaardebelasting waar ze al jaren voor ijveren. Nu N-VA deze taks op de helling zet, voelen ze zich gerold. "Het is totaal onverantwoord dat Johan Van Overtveldt nu probeert de effectentaks niet uit te voeren", zegt Peeters. "Als er een ernstig probleem blijkt met de effectentaks, zal het hele akkoord weer op tafel komen. Als er één puzzelstuk verdwijnt, zullen we de hele puzzel weer moeten leggen."

Eric Van Rompuy, financieel expert van CD&V, vreest voor een 'speculatietaks bis'. Die stelde Van Overtveldt eerst in vraag omdat hij minder opbracht dan verwacht, om hem uiteindelijk af te voeren. Ook de Kaaimantaks uit 2015, die het grote geld zou halen in de belastingsparadijzen, levert veel minder op dan geraamd. "Van Overtveldt is deloyaal", klaagt Van Rompuy. "Voor hem telt enkel de perceptie."