Direct naar artikelinhoud
Orgaandonatie

Gigantisch succes: meer dan 26.000 registraties voor orgaandonatie in heel Vlaanderen

Gigantisch succes: meer dan 26.000 registraties voor orgaandonatie in heel Vlaanderen
Beeld VTM NIEUWS

Meer dan 26.000 mensen hebben zich de afgelopen dagen geregistreerd als orgaandonor, na de oproep in het VTM-programma 'Make Belgium Great Again'. Gemiddeld zijn er in een heel jaar tussen de 7.000 en 8.000 registraties in Vlaanderen. 

Op dit moment klokt 'Make Belgium Great Again' af op 26.779 nieuwe registraties sinds de uitzending. Een resultaat dat nu al de stoutste verwachtingen overtreft en de komende dagen nog verder kan oplopen. "Dit is te zot voor woorden", klinkt het bij Frances Lefebure. "Er staan op dit moment 1.212 mensen op de wachtlijst, dus we hadden stiekem gehoopt op 1.212 nieuwe registraties. Maar dat we heel Vlaanderen zouden kunnen mobiliseren en bijna 27.000 nieuwe registraties zouden noteren, hadden we nooit durven dromen. Bedankt Vlaanderen!"

Massale opkomst

Meer dan 240 gemeentehuizen openden vandaag hun deuren, zodat bewoners zich konden laten registreren als orgaandonor. De opkomst was zo groot, dat sommige gemeenten zelfs extra personeel moesten oproepen om alle aanvragen te kunnen behandelen.

De actie is een initiatief van presentatrice Frances Lefebure in het VTM-programma 'Make Belgium Great Again'. “Ga je registreren voor orgaandonatie, je kan er mensenlevens mee redden”, klonk de oproep afgelopen dinsdag.

‘Make Belgium Great Again’ riep afgelopen week iedereen op om zich te registreren als orgaandonor. Er zijn nog altijd 1.212 mensen die op een orgaan wachten. Een donor kan verschillende patiënten helpen.

Straffe getuigenissen

Die oproep is ook bij Qmusic niet onopgemerkt voorbij gegaan. In de ochtendshow kondigden dj’s Wim Oosterlinck en Heidi Van Tielen aan dat ook zij samen met verschillende Q-dj’s hun schouders onder het initiatief zetten. Ze ontvingen Frances Lefebure en de 25-jarige Tom, die al 2,5 jaar wacht op een nieuw hart, live in de studio en gaven er het startschot van de actie ‘Een Hart voor Tom’. Niet alleen voor Tom, maar voor alle 1.212 mensen die in ons land op een nieuw orgaan wachten.

Tom, Deborah en Daniël – die in de aflevering getuigden over hun nood aan een levensreddende orgaantransplantatie – onderstrepen het belang van de actie. "In principe is iedereen orgaandonor. Maar bij een overlijden is het voor de naasten vaak een te moeilijke beslissing om de organen van de overledene toch af te staan. Achteraf zijn de meeste mensen wel gelukkig dat ze toch iets goeds gedaan hebben met het meest vreselijke dat hen kon overkomen. Dus maak het voor hen gemakkelijk en registreer je op voorhand”, klinkt het bij Tom, die al 2,5 jaar op een nieuw hart wacht.

"Ik ben op dit moment afhankelijk van batterijen”, vertelde hij in de aflevering. “Zoals jij een powerbank meeneemt voor de batterijen van je gsm, moet ik ervoor zorgen dat ik batterijen bij heb die mij in leven houden.”

Vijf minuutjes

“Je registreren als orgaandonor vraagt letterlijk 5 minuutjes tijd”, zegt ook Frances Lefebure. “Maar daarmee kan je wel mensenlevens redden. Deze actie is voor íedereen die op dit moment op een levensnoodzakelijk orgaan wacht. Letterlijk voor álle 1.212 wachtenden.”

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

In ons land wachten 1.212 patiënten op een donororgaan. De meesten - bijna 800 - hebben een nieuwe nier nodig, maar er zijn er ook die wachten op longen, een lever of een hart. Dat wachten kan soms jaren duren, want de gevallen waarin iemand donor kan zijn, zijn zeldzaam. "De belangrijkste orgaandonoren zijn hersendode patiënten", zegt 'Re-born to be alive', een vzw die zich inzet om mensen te motiveren zich te laten registreren als donor. "Slechts in 2% van de sterfgevallen is er sprake van hersendood. In bijna alle andere gevallen lopen de organen onherstelbare schade op en zijn ze niet meer bruikbaar voor transplantatie."

Uiteindelijk werden er vorig jaar in ons land bij 30,7 overledenen per miljoen inwoners organen weggenomen. Dat is het hoogste aantal na Kroatië. Dat het om zo'n hoog cijfer gaat, heeft te maken met onze wetgeving: hier is iedereen automatisch donor, tenzij je zelf laat weten dat echt niet te willen. Ook naaste familie kan bijvoorbeeld nog ingrijpen. "Registratie heeft dezelfde waarde als een  testament", klinkt het dan ook.