Ook vorig weekend genoten de fans van THES er met volle teugen van. © Raymond Lemmens

Het herfstrapport van de Limburgse amateurploegen: onze clubwatchers wikken en wegen

Terwijl de schoolgaande jeugd nog volop bezig is met zijn examens delen wij de Limburgse amateurploegen al hun herfstrapport uit. Onze clubwatchers hebben hun licht laten schijnen en serieus nagedacht hoe goed of slecht hun ploeg het gedaan heeft. Aan de hand van positieve en negatieve argumenten delen zij de titel uit ‘grootste onderscheiding’, ‘grote onderscheiding’, ‘onderscheiding’, ‘voldoende’ en helaas ook ‘niet geslaagd’. Het is nu aan de clubs zelf om te bewijzen of onze deskundigen het bij het rechte eind hebben. Binnen vijftien speeldagen zal het verdict vallen als wij de eindrapporten uitdelen.

GROOTSTE ONDERSCHEIDING

THES SPORT: leider in eerste amateurs met 37 punten

+

  • Na de titel van vorig seizoen werd de kern gevoelig versterkt en was een plaats in de linkerkolom een terechte ambitie. Maar dat de Looienaars halfweg de competitie op kop zouden staan met een kloof van vijf punten op de eerste achtervolger, had niemand gedacht. Het geeft profploegen als Deinze, Virton, RWDM, Lierse Kempenzonen en FC Luik het nakijken, allemaal clubs met een veel groter budget. Meer nog: THES staat verdiend op kop, want het heeft geen enkel punt gestolen. De kloof met nummers vijf RWDM en Dender bedraagt ook al veertien punten, zodat de deelname aan de eindronde richting 1B nog voor de winterstop al heel dichtbij komt.
  • THES kan geweldige statistieken voorleggen. Geel-blauw begon met een schitterende 21 op 21 en moest in vijftien wedstrijden nog maar acht punten prijs geven (gelijk in Deinze en verlies tegen Dessel en Virton) en ook het doelpuntensaldo oogt indrukwekkend. Oris en co vonden al 34 keer de weg naar de netten, doelman Brughmans moest zich nog maar elf keer gewonnen geven (waaronder twee owngoals) en hield al zeven keer de nul. Dat maakt dat THES de beste aanval én verdediging van de reeks heeft.
  • De sportieve cel verdient een dikke pluim, want de aanwinsten bleken stuk voor stuk een schot in de roos. Vanaken, Christiaens en Nick Hulsmans zorgen achterin voor rust en stabiliteit, Deferm doet het prima centraal op het middenveld en Van Aerschot toonde zijn kwaliteiten al op verschillende posities. Ook toen THES kampte met enkele langdurig geblesseerden, werd duidelijk dat de kern voldoende gestoffeerd is om dat op te vangen.
  • Er is nog die formidabele achterban die week na week alles uit de kast haalt om de ploeg naar de overwinning te stuwen. Veel clubs in eerste amateur zijn terecht jaloers op de supportersaantallen die THES zowel thuis als uit op de been brengt. Of ze nu 150 kilometer naar Deinze moeten reizen of met de boot naar Dessel moeten, niets is hen te veel. THES is met andere woorden meer dan voetbal alleen. (kj)

SPORTING HASSELT: leider in tweede amateurs B met 37 punten

+

  • Ondanks een moeilijke voorbereiding pakte de mayonaise de eerste competitiematch tegen Spouwen-Mopertingen. Trainer Rikie Broeckx zette een stevig uitgebalanceerd systeem neer waarbij er continu collectieve druk wordt uitgevoerd over het volledige veld. Dat resulteerde in een blitzstart met maar liefst zeven overwinningen op rij. Pas op de achtste speeldag - op het veld van toenmalig nummer twee Temse - werd een eerste gelijkspel opgetekend. De winning mood werd echter meteen weer opgepikt en na een zege op het veld van de huidig nummer twee Bocholt kroonde Sporting zich verdiend tot eerste periodekampioen. Uiteindelijk werd de heenronde afgesloten met drie gelijke spelen op rij, maar daardoor is de prestatie van de Hasselaren niet minder indrukwekkend.
  • Vooral de verdediging maakt indruk. Met slechts zes tegendoelpunten beschikt Sporting over de minst gepasseerde verdediging van de Vlaamse reeksen. Het centrale duo Jansen-Vrijsen eiste daarbij een hoofdrol op. Ook opvallend: als zij er eens niet bij waren, namen hun vervangers de verdedigende taken perfect over.
  • Het blok dat trainer Broeckx neerzette, lijkt moeilijk te ontwrichten. Al is de concurrentie - vooral uit eigen provincie - ongemeen sterk en heeft Sporting ondanks het prachtige parcours slechts één schamel puntje voorsprong op eerste achtervolger Bocholt.

+/-

  • Dat Sporting die leiderspositie van speeldag 1 tot 15 continu vasthield zonder échte goalgetter iets waar de rechtstreekse concurrenten wél over beschikken - doet misschien hopen op nog beter eens de spitsen opstaan. Want Efekia en Ngoy speelden nog nagenoeg niet. Vooral van die eerste mogen toch goals verwacht worden eens hij fit geraakt. (jfz)

GROTE ONDERSCHEIDING

BOCHOLT VV: tweede in tweede amateurs B met 36 punten

+

  • Bocholt heeft de meeste zeges (12) behaald, de beste aanval (38) en gescoord in elke match. Toch prachtig voor een club die in het tussenseizoen vrijwel zijn volledig middenveld zag uitzwerven en zelfs afscheid nam van topschutter Henri Odutayo.
  • Ondanks het kleine hinterland mag de sportieve tandem Licata-Vangompel een pluim op zijn hoed steken voor het spelersmateriaal dat voorhanden is. Wouter Scheelen speelt als in zijn gloriedagen, Christophe Bertjens scoort plots weer met de ogen dicht en nieuwkomers als Ella Ella, Put, Vaesen en andere Watsons zijn een verrijking voor de kern.
  • De eigen jongeren krijgen tijd en ruimte zat om zich te ontplooien. Hopelijk maakt ook de huidige lichting met onder andere Ramaekers en Maes niet de fout om te vroeg hun talent te willen verzilveren, zoals anderen gedaan hebben.
  • In de tien laatste seizoenen was Bocholt nooit uit de top acht weg te denken. Alleen jammer dat de kers op de taart nog altijd ontbreekt. Iets voor deze campagne misschien?

+/-

  • Het is te hopen dat er een prijs wordt gepakt voor de hondstrouwe aanhang, al is die, enigszins onbegrijpelijk, door al die successen nauwelijks aangegroeid. Vooral dit laatste is en blijft een grijze vlek in een sportief hoogstaand decennium. (edst)

PATRO EISDEN: vierde in tweede amateurs B met 31 punten

+

  • De crisissituatie waarin Patro eind vorig seizoen verzeild was geraakt en maandenlang voor onzekerheid zorgde, was allesbehalve ideaal om een haast compleet nieuwe strijdbare ploeg te vormen. Het kostte de club (lees trainer Stijnen) heel wat overredingskracht om nieuwe spelers binnen te halen waarin het met glans slaagde.
  • Stijn Stijnen overschreed noodgedwongen ruimschoots zijn taak als trainer. Zo moest hij een nieuwe jeugdstructuur (na het opstappen van het vorige jeugdbestuur) op poten zetten en zorgde hij met zijn beslissende rol in de overname van de club door de familie Azimi voor een ware stunt.
  • Dat Stijnen en zijn staf al die tijd de spelersgroep wisten af te schermen van die extra-sportieve perikelen en die groep, na een sputterende start met 4 op 12, naar een verbluffende 27 op 33 wist te leiden, verdient alle respect, zowel voor trainers als spelers. Waar Patro hoopte op een rustig overgangsjaar kan de lat nu al, zonder enige must, hoger gelegd worden. Patro verzuimde vorige vrijdag wel om op drie punten van leider Hasselt te komen, maar uitgeteld zijn de Maaslanders in het titeldebat nog niet. Het is dus niet uitgesloten dat die ‘grote onderscheiding’ straks ‘grootste onderscheiding’ wordt. (jmi)

ONDERSCHEIDING

HADES: vijfde in tweede amateurs B met 25 punten

+

  • Lance Voorjans (6 goals), Omar Bennassar (5 goals) en Ishan Sögütcü (10 goals) is één van de beste aanvallende trio’s.
  • Last minute transfer Omar Bennassar is met zijn ervaring en balvastheid een meerwaarde. Ook Voorjans en Corstjens deden meer dan hun duit in het zakje. Van Willems hadden we net dat ietsje meer verwacht.

+/-

  • Hades is de koning van de draws in 2B met zeven stuks. Een statistiek die coach Peter Van Houdt rood doet aanlopen van frustratie. 95 minuten lang de concentratie aanhouden, is nog een werkpunt. Maar wij herhalen het: Hades moet met zijn kwaliteiten vol blijven gaan voor een plek in de eindronde. (frba)

KVK WELLEN: vierde in derde amateurs B met 26 punten

+

  • Er zit duidelijk een lijn in het spel en de automatismen zijn er. De 3-0 tegen Houtvenne was een belangrijke les. Daarna volgde een puike prestatie, maar helaas een nederlaag, tegen Tienen gevolgd door twee tekenende zeges: 6-1 tegen Betekom en 1-2 tegen Lyra-Lierse.

+/-

  • Er zal nog gevloekt worden over die zwakke start. Na de winterstop moeten Hamers en de zijnen ook bewijzen dat ze tegen kleinere ploegen dezelfde motivatie en concentratie als in de topmatchen kunnen blijven opbrengen, zoals ze wel deden tegen Betekom.
  • Wellen hield nog maar twee keer de nul. Ook op dat gebied is er dus marge voor progressie. (dapa)

FC HELSON: zevende in derde amateurs B met 19 punten

+

  • Omdat het de bedoeling was om het behoud te verzekeren, is het zeer positief dat er tegen de mogelijke rechtstreekse concurrenten punten gepakt werden.
  • Na vier nederlagen op rij - dat had natuurlijk te maken met de zware kalender - heeft de ploeg zich flink herpakt, zelfs al had men in de eerste seizoenshelft af te rekenen met heel wat blessures en schorsingen.

+/-

  • De magere publieke belangstelling blijft een pijnpunt, net als het ontbreken van een sportief verantwoordelijke trouwens. “Maar daar zijn we mee bezig”, zegt voorzitter Theo Hermans. “Geef ons nog wat tijd.” (divu)

OP VOLDOENDE WIJZE

SPOUWEN-MOPERTINGEN: elfde in tweede amateurs B met 15 punten

+

  • Dankzij 7 op 9 in de laatste drie wedstrijden klom Spouwen-Mopertingen naar de elfde plaats. De acute dreiging is dan ook weg.

+/-

  • De verwachtingen werden niet ingelost. Voor een deel valt dat te verklaren door een groot aantal blessures. Het afgelopen weekend ontbraken zes spelers.
  • Door de offensieve speelwijze kwam de defensie te vaak in de problemen. Gevolg: de ploeg heeft de op één na meest gepasseerde verdediging. Daarom nam Jan Schoefs zich twee weken geleden voor om de romantiek achterwege te laten en meer op zekerheid te spelen. Oorzakelijk verband of niet, maar tegen City Pirates werd gelijkgespeeld, tegen Turnhout en Hoogstraten gewonnen. (rusm)

E. TERMIEN: elfde in derde amateurs B met 17 punten

+

  • Met Kenneth Ulenaers (8 goals) en Glenn Bloemen (6 assists) heeft Termien in potentie een van de beste aanvalslinies van de reeks.

+/-

  • Ondanks de uitstekende sfeer in de kleedkamer bleven de verdedigende foutjes zich opstapelen. Mede door het uitvallen van gangmaker Pieter Jeunen ontbrak ook meermaals het heilige vuur. Wel knap dat T1 Daumantas via een open communicatie een oplossing vond in een 3-5-2.

-

  • Topaanwinst Benji De Ceulaer moest de schoenen aan de haak hangen en de Nederlandse ex-prof Dyon Gijzen kan moeilijk aarden in de fysieke Belgische competitie. (gsb)

ESK LEOPOLDSBURG: achtste in derde amateurs B met 19 punten

+

  • Een plaats in de buik van de rangschikking was de betrachting en dat lijkt aardig te lukken op voorwaarde dat ESK thuis blijft winnen. De top vijf blijft bereikbaar maar de afstand tot de degradatiezone is ook klein.
  • Omdat een aantal spelers langdurig geblesseerd zijn, krijgt iedere week een belofte de kans en dat is positief.

-

  • ESK pakte uit met twee hoofdtrainers. Al snel bleek dat de formule geen succes was en Michel Kenis moest nog eens overnemen.
  • De prestaties zijn te wisselvallig. Drie wedstrijden zonder nederlaag was het hoogst haalbare. Op verplaatsing werd er nog niet gewonnen. (jmu)

NIET GESLAAGD

HEUR-TONGEREN: laatste in tweede amateurs B met 8 punten

+/-

  • Het gros van de spelers die meehielpen aan twee opeenvolgende promoties, kregen ook een reeks hoger het vertrouwen. Bijgevolg werd er enkel in de breedte versterking aangetrokken. Voor enkelen van die anciens is the sky the limit want het niveauverschil met derde amateur is groot.
  • Eind oktober werd er een nieuwe bestuursstructuur in het leven geroepen om nieuwe (financiële) middelen aan te boren maar de competitie was toen al twee maanden ver.

-

  • Voor de geblesseerde sterkhouders Michiel Goyvaerts én doelman Ludovic Govoni stonden er geen valabele vervangers klaar. (matr)

ESPERANZA PELT: vijftiende in derde amateurs B met 11 punten

+

  • De jongeren Maxim Goossens (19), Giel Leën (19) en Rune Doms (17) komen geregeld aan de bak.
  • T1 Geert Knapen zorgde in laatste instantie nog voor versterking en slaagt er elke week in een ploeg tussen de lijnen te brengen.

+/-

  • Veel blessureleed. De aangetrokken versterking is op dat vlak een tegenvaller. Na de winterstop zijn Tom Kusters, Jaren Vandebriel, Ferry Aerts, Senne Verbiest en Erfan Kani gelukkig weer paraat.

-

  • Zwakste verdediging van de reeks (35 tegengoals) en amper 19 keer zelf gescoord. Er worden te veel doelkansen gemist.
  • Te vaak een slechte tweede helft. (path)

BILZEN-WALTWILDER: dertiende in derde amateurs B met 15 punten

+/-

  • De vijfde stek van vorig seizoen schepte (te?) hoge verwachtingen.
  • Na veelbelovende oefenwedstrijden en dito bekercampagne leek de ploeg klaar om te knallen maar ze kon die lijn niet doortrekken.

-

  • De kern is niet goed uitgebalanceerd. Erg kwetsbaar in verdedigend opzicht én er ontbreken enkele ‘smeerlapjes’ die op (on)geoorloofde manier een voorsprong (in de matchen tegen Mechelen, Zwarte Leeuw en Bornem bijvoorbeeld) over de streep kunnen trekken.
  • De perikelen ontstaan door de aanleg van het kunstgrasveld waren storend. (matr)
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer