© Dirk Vertommen

Peter De Roover formeel: “Dit is wel degelijk een nieuwe regering die het vertrouwen moet vragen”

Na het verdwijnen van N-VA uit de federale regering zijn we in een onduidelijke situatie aanbeland. Is wat rest van de federale regering, gewoon een afgeslankte versie van de regering Michel I? Of kunnen we spreken van een nieuwe regering Michel II, of van een regering Michel 1,5? Vicepremier Kris Peeters meent alvast dat de regering gewoon verder gaat besturen, mits enkele accentverschillen. N-VA-fractieleider in de Kamer Peter De Roover meent echter dat Peeters ongelijk heeft.

JoRo, WoWi

Sinds het vertrek van N-VA uit de regering vindt er een politieke en juridische discussie plaats over de vraag of we al dan niet een nieuwe regering hebben. Indien Michel II een nieuwe regering is, moet die ook het vertrouwen vragen van het parlement en een meerderheid zien te vinden om te kunnen regeren. Grondwetsspecialisten zeggen in koor dat het niét om een nieuwe regering gaat, simpelweg omdat premier Charles Michel het ontslag van zijn regering niet heeft aangeboden aan de koning.

Dat is ook wat vicepremier Kris Peeters (CD&V) maandagavond benadrukte in Ter Zake. “Dit is geen nieuwe regering, want er worden gewoon andere accenten gelegd. Het is onze bedoeling om een beleid te voeren binnen het kader van het afgesloten regeerakkoord.” Peeters vulde nog aan dat premier Charles Michel wel alle fracties van de democratische partijen zal consulteren, “omdat we natuurlijk respect hebben voor de democratie en de grondwet”.

(lees verder onder het fragment)

N-VA-kamerfractieleider Peter De Roover heeft echter een andere visie op de feiten. Een nota van de kamerdiensten spreekt de stelling van Kris Peeters volgens De Roover juridisch tegen. Dat liet hij weten aan onze reporter, die De Roover vandaag/dinsdag een hele dag op de voet volgt (zie video bovenaan). “Het lijkt me dat deze regering zich effectief moet komen voorstellen aan de Kamer, met haar ‘nieuwe’ project”, zo concludeert hij. “Hoe ‘nieuw’ dat is en hoe ver dat afwijkt van het vorige zal dan moeten blijken.”

“Vriendelijk gesprek”

Ook Peter De Roover heeft dinsdag namens de N-VA-fractie samengezeten met premier Charles Michel. “Het gesprek duurde ruim een uur en verliep vriendelijk, onze persoonlijke relatie is niet verbroken voor alle duidelijkheid. De premier heeft gevraagd zijn verhaal door te sturen naar de partij en we gaan dat intern analyseren”, zo bleef De Roover op de vlakte over de houding die de N-VA zal innemen ten aanzien van de regering van premier Michel. Een bijeenkomst van de partijvoorzitters zal vandaag nog beslissen of er al dan niet een vertrouwensstemming komt in de Kamer.