Rapper Benlabel die rellen in Brussel aankondigde vrijgesproken, anderen krijgen werkstraffen

Vijf mensen die betrokken waren bij de rellen die op 11 november plaatsvonden aan de Brusselse Beurs, zijn door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot werkstraffen van 220 uur. Voor de rellen van 25 november werd een jongere veroordeeld tot 1 jaar cel (met uitstel).

lbo

Op 11 november 2017 kwam het na de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Marokko en Ivoorkust tot rellen aan de Brusselse Beurs en op de Lemonnierlaan. Daarbij werden onder meer wagens in brand gestoken en verschillende winkels geplunderd. Het parket vervolgde al acht personen voor hun beweerde betrokkenheid bij die rellen en eiste celstraffen van twee tot drie jaar.

Het ging onder meer om de rapper Benlabel, die via zijn Facebook-pagina opgeroepen zou hebben tot de rellen, een man die tijdens die rellen een nachtwinkel geplunderd zou hebben, een man die tijdens die rellen een auto in brand zou gestoken hebben en verschillende jongeren die de politie met stenen bekogeld zouden hebben. Het parket eiste celstraffen van 2 tot 3 jaar tegen de acht verdachten.

Benlabel Ben had op Facebook gepost: ‘Demain on vas tout cramé à Lemonnier maroc City gang!! Russie 2k18’. Het eerste deel is vrij te vertalen als: ‘Morgen steken we alles bij Lemonnier in de fik’. Benlabel was ook aanwezig op de avond van het oproer. Hij filmde de vernielingen van straatmeubilair en plunderingen van winkels.

Maar volgens de rechtbank was er geen enkel bewijs dat de rapper met zijn Facebook-post had willen oproepen tot rellen of mensen had willen bedreigen of lastigvallen. De man werd dan ook vrijgesproken, net als twee jongeren. Volgens de politie waren zij te zien op camerabeelden van de rellen maar volgens de rechtbank was onvoldoende bewezen dat zij wel degelijk de personen op de beelden waren.

Vijf andere personen werden wel schuldig bevonden en kregen werkstraffen van 220 uur.

Rellen 25 november

Een jongere die betrokken was bij de rellen twee weken later, op 25 november, werd veroordeeld tot 1 jaar cel, met uitstel. De jongeman had onder meer een verkeersbord gegooid naar politiecommissaris Vandersmissen, en verschillende projectielen gegooid naar een vrachtwagen van de federale politie. Een tweede jongere, die onder meer de toegangspoortjes van een winkel had vernield, en een politiecombi en drie voorbijgangers had aangevallen, kreeg een werkstraf van 300 uur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen