“Ik smeer me niet in, zoals échte mannen”: niet iedereen kan lachen met uitspraak minister Vandeput

© Canvas

Een uitspraak van Defensieminister Steven Vandeput, donderdagavond in De Ideale Wereld, doet heel wat stof opwaaien. De N-VA’er zei dat hij “zoals echte mannen zich niet insmeert tegen de zon” en krijgt de kritiek dat zijn uitspraken “puberaal” zijn. Zijn woordvoerster benadrukt dat de quote, net als het programma, om te lachen was, maar Kom Op Tegen Kanker benadrukt nogmaals het belang van zonnebrandolie. “Het was een ongelukkige uitspraak van de minister”, zegt Letty Vannoppen, diensthoofd Preventie en Vroegopsporing.

gjs

Een opmerkelijke passage was het donderdagavond in De Ideale Wereld, toen de reporter enkele vragen voorlegde aan Steven Vandeput, N-VA-minister van Defensie. Niet over het dossier rond de F-16’s, maar zowaar rond het goede weer. “Met welke factor smeert u zich in”, was de vraag, Vandeput antwoordde stoer. “Ik doe zoals echte mannen: ik smeer me niet in.”

“Die uitspraak deed hij in een komisch programma”, zegt woordvoerster Laurence Mortier vrijdagochtend. “En ze werd dus ook in die context gegeven. Het was niet gemeend, hij smeert wel degelijk.”

Huidkanker

De uitspraak deed evenwel meteen wat stof opwaaien op sociale media, onder meer bij Jong CD&V-voorzitter Sammy Mahdi. Hij noemt de woorden van Vandeput “puberaal”. “Hier word ik nu kwaad van”, schrijft hij op Twitter. “Mijn moeder werkt in een ziekenhuis gespecialiseerd in kankers en ziet iedere zomer het aantal huidkankers weer pieken. Er is echt niets mannelijks aan uw uitspraak. Puberaal, dat wel.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook Kom Op Tegen Kanker (KOTK) is niet enthousiast over wat Vandeput zei, zelfs al was het dan om te lachen. “Minister Vandeput zal het wel als grapje gezegd hebben, maar het is wel een ongelukkige uitspraak”, zegt Letty Vannoppen, diensthoofd Preventie en Vroegopsporing. “Goed insmeren is zeker aangeraden. De vraag van de journalist naar de factor die Vandeput gebruikt, was heel terecht.”

Vannoppen benadrukt dat insmeren op deze zonnige dagen nodig is. “Het belangrijkst daarbij is de UV-index. Als die hoog staat, is het sowieso nodig dat je je met een hoge factor insmeert. Ook als dat in april is.”

Antwoorden op al je vragen over huidkanker vind je op allesoverkanker.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen