Direct naar artikelinhoud
Sport

Eden Hazard: "Ik wil alleen blijven als er topspelers bijkomen"

Eden Hazard houdt twee Southampton-verdedigers af in de halve finale van de FA Cup. Zaterdag speelt hij met Chelsea de finale tegen Manchester United.Beeld Photo News

Een maand voor het WK zet Eden Hazard zich in een spreidstand. Hij heeft zin in een nieuw avontuur, maar houdt tegelijk de deur open voor Chelsea. Zorgen voor later. Eerst maar even de halve finale bereiken in Rusland.

Zijn codenaam? Ongetwijfeld Madrid. Onlangs, op een verjaardagsfeestje van ploegmaat David Luiz, verscheen Eden Hazard (27) in een knalrode overall met een nepmitraillette stoer in de armen en een Salvador Dalí-masker op de neus. Vermomd als een van de acht overvallers uit het Spaanse Netflix-drama La Casa de Papel, zijn favoriete serie. De criminelen verschuilen zich achter een valse naam: Berlin, Nairobi, Tokio, Denver, Helsinki, Oslo, Moskou en Rio. Mochten ze Hazard ooit polsen voor een gastrol in de vervolgserie, zou hij wel weten wat te kiezen.

De interesse uit de Spaanse hoofdstad heeft tot op heden niet geleid tot onderhandelingen. Ondanks de liefdesverklaringen van Real-coach Zinédine Zidane is Hazard op dit moment geen prioriteit. Op Bernabéu droomt sterke man Florentino Pérez stiekem van Neymar en de club heeft alle transferbeslissingen tot na de Champions League-finale voor zich uitgeschoven.

Wat niet is, kan nog komen. De FA Cup-finale tegen Manchester United van zaterdag zou zomaar eens de uitzwaaiwedstrijd kunnen worden voor Hazard bij Chelsea. Op zijn 27ste is het nu of nooit.

Vorig jaar verloren we de finale, dat deed pijn. Ik hoop de FA Cup dit jaar wel te winnen
Eden Hazard

"Ik denk niet dat het mijn laatste wedstrijd voor Chelsea wordt", counterde Hazard. "Het is de laatste match van het seizoen, that's it. In gedachten ben ik nog altijd hier. Ik focus op die finale. Het is de enige trofee die ik in Engeland nog niet heb gewonnen. Vorig jaar verloren we de finale, dat deed pijn. Ik hoop de FA Cup dit jaar wel te winnen. We kunnen ons seizoen nog een beetje redden nu we er niet in zijn geslaagd ons voor de Champions League te kwalificeren. Dat laatste kan me doen nadenken over mijn toekomst."

300.000 euro per week

Hazard wikt en weegt. Hij schuift de grote beslissingen voor zich uit. Zijn trainer, Antonio Conte, krijgt ongeacht het resultaat in de finale straks zijn C4. Een ontslag waar de spelers zich al een tijdje bij hebben neergelegd - Hazard is er niet eens rouwig om.

Chelsea hoopt de Rode Duivel te paaien met een lucratief contract (ruim 300.000 euro per week) en een trainer die hem niet in een tactische dwangbuis duwt. Een type coach onder wie hij op Stamford Bridge nog niet heeft gewerkt. Zowel Roberto di Matteo, Rafael Benítez, José Mourinho als Conte zijn controleurs. Maar of dat zal volstaan?

Gisteren voerde hij alvast de druk op de directie op. Hazard: "Ik neem mijn tijd. Dit is mogelijk een van mijn laatste grote contracten. Ik moet alles op een rijtje zetten. We weten niet wat er met de trainer zal gebeuren. En als ik blijf, wil ik ook zeker zijn dat er spelers arriveren die de kern versterken. Het is makkelijk om te zeggen dat we dit seizoen slecht presteerden omdat de spelers niet goed genoeg waren. (lacht) Nu, met mij erbij was het ook niet altijd even goed."

"Ik denk er niet te veel aan. Ik concentreer me op deze week, de finale en dan op het WK. Misschien speel ik wel een top-WK en volgt er daarna toch iets. Een wereldbeker is een enorm mediatiek gebeuren, dat veel invloed heeft. Natuurlijk heb ik zin om andere zaken te ontdekken. Maar aan de andere kant zit ik hier ook heel goed. Noem het l'embarras du choix."

Ikzelf wil zo ver mogelijk doorstoten. We gaan proberen de halve finales te halen. Daarna kan alles
Eden Hazard

Na zaterdag trekt Hazard met zijn vrouw en drie zonen voor een week op vakantie. Daarna richt hij het vizier vol op Rusland. "De laatste inspanning. We zijn allemaal een beetje moe, maar op Steven Defour na zijn er geen langdurige blessures. De rest zal er wel staan. Na zoveel jaren in de Premier League weten we wel hoe we ermee moeten omgaan.

"Ikzelf wil zo ver mogelijk doorstoten. We gaan proberen de halve finales te halen. Daarna kan alles. We zullen voorbij Brazilië of Duitsland moeten, zeg je? Ik heb al met Rudiger (Duitse verdediger, KTH) gepraat. Hij zal toch op de bank zitten. En met Willian zal ik ik nog wel spreken. Brazilië heeft al genoeg WK's gewonnen. Bij dezen is het dus geregeld."