Mee in één minuut: drama op overweg, heisa rond islamschool en Linde in opspraak

Hebt u een minuutje? Met dit handige overzicht bent u in 60 seconden helemaal mee met het nieuws van de dag.

gjs

In het Nederlandse dorp Oss is vanmorgen een tragisch ongeval gebeurd. Een elektrische bolderkar, bestuurd door een vrouw en met vijf kinderen achterin, werd gegrepen door een trein op bewaakte spoorwegovergang. De balans is vreselijk: vier kinderen overleefden het niet, een vijfde kind en de bestuurster vechten in het ziekenhuis voor hun leven.

Studio Brussel-presentatrice Linde Merckpoel heeft mea culpa geslagen nadat ze al rijdend een filmpje had gemaakt van zichzelf en dat online had geplaatst. "Ik heb onder mijn voeten gekregen", zegt Merckpoel in een reactie aan onze redactie. "En ze hadden gelijk." Mobiliteitsorganisaties benadrukken hoe belangrijk het is om je handen aan je stuur te houden.

"Het is niet ondenkbaar dat Antwerpen onbestuurbaar zal zijn na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober": politicoloog Dave Sinardet houdt rekening met grote problemen in de grootste stad van Vlaanderen nadat heel wat politici zich andermaal erg kritisch over elkaar hebben uitgelaten. "De alternatieven voor de huidige meerderheid zijn schaars."

Het vertrek van Wout Van Aert brengt heel wat teweeg in het veldrijden. Het verbreken van zijn contract moet voor de rechtbank uitgevochten worden, maar de Nederlanders zijn ook zo kwaad dat de fusie plots in het gedrang komt. Het laatste woord in de zaak is duidelijk nog niet uitgesproken.

Tien verkeersovertredingen had hij al op zijn kerfstok, en toch raasde een twintiger maandag levensgevaarlijk snel door de Mechelse binnenstad. Hij reed 91 per uur in een zone 30. "We moeten hem dit wapen, zijn wagen, afnemen", aldus burgemeester Bart Somers.

Ondanks alle heisa die ontstaan is rond de eventuele oprichting van een islamschool in ons land, lijkt de komst ervan haast niet tegen te houden. "Het staat iedereen vrij een school op te starten", zegt specialist Johan Lievens. De Turkse beweging Mili Görüs is omstreden, maar lijkt zo toch een grote slag binnen te halen.

De premiers van de drie Benelux-landen zijn het erover eens dat hun landen in dezelfde tijdzone moeten blijven. "Er moet een vorm van raadpleging komen in de drie landen", zegt Charles Michel. Dat referendum, in welke vorm dan ook, zal moeten beslissen over de afschaffing van zomeruur en winteruur.

Nog niet uitgelezen? Meer nieuws op Nieuwsblad.be!