Een vervolg op 'Lampje' van Annet Schaap of de memoires van paus Franciscus: 10 boeken om naar uit te kijken in 2025
Wat hebben actrice Leah Thys, paus Franciscus en Microsoft-oprichter Bill Gates gemeen? Ze publiceren alle drie hun autobiografie in 2025. We kijken ook uit naar 'Krekel', een nieuw sprookje van 'Lampje'-auteur Annet Schaap, naar nieuwe romans van Peter Terrin, Chimamanda Ngozi Adichie of Ocean Vuong, naar het debuut van Jana Antonissen, de samenwerking van Lara Taveirne en Marieke de Maré, het boek van Chris De Stoop over de moord in de Damiaanhoeve en een bundel Macondo-verhalen van Gabriel García Márquez.
Peter Terrin schreef eerder succesvolle romans als 'De bewaker,' 'Monte Carlo' of 'Post mortem', waarmee hij in 2012 de AKO-literatuurprijs won. In zijn nieuwe roman 'Nog lang geen winter’ waagt hij zich op het terrein van de speculatieve fictie: het ‘wat als?’-genre.
Hoofdpersonage Simon verzeilt in een fictieve, parallelle wereld wanneer hij uit het niets een grote som geld ontvangt. Precies op de dag voor hij naar Italië afreist om de as van zijn ex Carla te verstrooien. Het is het begin van een zoektocht die hem dichter bij zijn dochter Romy brengt. Voor Romy, geboren met een beperking, lijkt haar vader sinds een paar weken een andere man te zijn.
‘Nog lang geen winter’ van Peter Terrin verschijnt op 16 januari bij uitgeverij De Bezige Bij.
Actrice Leah Thys mag dan al 30 jaar in veel Vlaamse huiskamers 'Thuis' zijn als de snobistische Marianne Bastiaens, ze speelt veel meer rollen. In het echte leven is ze dochter, zus, echtgenote en op tv of in het theater kan ze terugkijken op een rijkgevulde carrière. Die startte al eind jaren 60.
Leah Thys was ook theaterdocente in binnen- en buitenland en als zangeres bracht ze Marlene Dietrich tot leven. In haar memoires heeft ze het over het applaus, maar ook over de moeilijke momenten, zoals toen ze halsoverkop naar Londen trok, of toen haar echtgenoot overleed.
'De rollen van mijn leven' van Leah Thys en Jasper Van Biesen verschijnt op 13 mei bij Lannoo.
De verhalenbundel ‘Het glinstert’ is een unieke samenwerking tussen 2 stadsschrijvers van Brugge: Marieke de Maré en Lara Taveirne. Marieke de Maré kreeg net nog de F. Bordewijk-prijs voor ‘Ik ga naar de schapen’. 'Wolf', het verhaal van Lara Taveirne over haar overleden broer, weet bijzonder veel lezers te beroeren en is al aan de 6e druk toe.
Met ‘Het glinstert’ sluiten de auteurs hun stadsschrijverschap af, met grote en kleine verhalen over mensen in Brugge. Sommigen zijn van ver gekomen om daar te wonen, anderen zijn nooit ergens anders geweest. ‘Het glinstert’ gaat over licht en donker, over zijn en niet zijn en over hoop.
'Het glinstert' ligt vanaf mei 2025 in de boekhandel en is een uitgave van Pelckmans.
De Morgen-columniste en journaliste Jana Antonissen debuteert in 2025 als auteur van een roman. In ‘Ludwig’ kiest ze Berlijn als decor, de stad die Antonissen goed kent uit haar studententijd en waar ze regelmatig naar terugkeert.
In ‘Ludwig’ onderzoekt Mira Maselis haar eigen rol bij grensoverschrijdend gedrag in een experimenteel theatergezelschap, dat geleid wordt door cultregisseur Ludwig van Sachsenhausen. Ze vertelt haar verhaal zonder schaamte en vraagt zich af wat de toetreding tot Ludwigs raadselachtige 'Neue Gesellschaft' in Berlijn blootlegt over de gespannen verhouding met haar vader.
‘Ludwig’ van Jana Antonissen verschijnt op 10 april bij uitgeverij De Bezige Bij.
'Lampje' (2017) van Annet Schaap werd op korte tijd een publiekslieveling, en zeker niet alleen bij kinderen. Het boek is intussen vaak vertaald en bedolven onder de prijzen. Van het verhaal over de dochter van de vuurtorenwachter is ook een prachtige tv-reeks gemaakt. En 'Lampje' was ook te zien in het theater, in een productie van Theater FroeFroe en Johnny MUS.
In dezelfde magische, sprookjesachtige sfeer zit 'Krekel', het nieuwe boek van Annet Schaap. Eliza had 6 broers, 5 zijn er verdronken op zee, dat zeggen haar vader en stiefmoeder tenminste. Met het enige overgebleven broertje Krekel gaat Eliza op zoek, helemaal tot aan de Witte Kliffen.
'Krekel' van Annet Schaap verschijnt op 6 maart 2025 bij Querido, tijdens het festival FAAR (vuurtoren, hebt u 'm?) in Oostende.
Chimamanda Ngozi Adichie, die afwisselend in Nigeria en de VS woont, is een van de belangrijkste Afrikaanse auteurs en een wereldwijd inspirerende feministe. Misschien ken je haar stem uit de hit 'Flawless' van Beyoncé met een sample uit Adichie’s TED-talk 'We should all be feminists'. Een paar bekende romans van Adichie: 'Paarse hibiscus', 'Een halve gele zon' of 'Amerikanah'.
In haar nieuwe roman ‘Dream count’ brengt Adichie de verhalen van 4 vrouwen uit de kring van het hoofdpersonage Chiamaka, een Nigeriaanse reisjournaliste die in Amerika woont. Allen worstelen ze met de keuzes die ze hebben gemaakt of die in hun plaats worden gemaakt.
‘Dream count’ van Chimamanda Ngozi Adichie verschijnt wereldwijd op 4 maart. De Nederlandse versie met dezelfde titel wordt uitgegeven door De Bezige Bij.
Afgelopen zomer deed de politie een nieuwe oproep naar getuigen in verband met de 'hoevemoord'. In de zomer van 2018 brak brand uit in de Damiaanhoeve in Elen, een deelgemeente van Dilsen-Stokkem. Voor de bewoonster kwam alle hulp te laat. Later bleek dat ze was doodgestoken, en dat de brand de sporen van die daad had moeten uitwissen. De echtgenoot van het slachtoffer werd even aangehouden, maar weer vrijgelaten. Nu richt het onderzoek zich op 1 of meerdere verdachte SUV's.
Chris De Stoop schrijft over de context en de weerslag van de moord in die eeuwenoude Damiaanhoeve in een bocht van de Maas, een zone waar volop grind wordt ontgonnen om er later een natuur- en overstromingsbied van te maken. Een waargebeurd verhaal over schuld en onschuld, schijn en zijn, waan en waarheid. De Stoop schreef eerder 'Het boek Daniël' over de roofmoord op zijn eigen oom, ook in een hoeve. Een boek waarvan regisseur Jan Verheyen een tv-reeks maakt.
'De Damiaanhoeve' van Chris De Stoop verschijnt op 6 maart 2025 bij De Bezige Bij.
Van ‘Op aarde schitteren we even' (2019), het debuut van Ocean Vuong, werden wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht. Een schokkende familieroman over hoe de oorlog nazindert in een Vietnamese immigrantenfamilie in de Verenigde Staten, tot in de 3e generatie van de schrijver zelf.
In 2025 is het uitkijken naar ‘De keizer van Gladness’, de nieuwe roman van Vuong. Hij verbindt ingrijpend de levens van 2 personages: de bejaarde weduwe Grazina die aan dementie lijdt en de 19-jarige Hai die klaarstaat om van een brug te springen, maar door Grazina wordt tegengehouden. Ontheemd en zonder opties wordt Hai noodgedwongen haar mantelzorger.
‘De keizer van Gladness’ van Ocean Vuong verschijnt midden mei bij uitgeverij Hollands Diep.
Paus Franciscus werkte 6 jaar aan zijn autobiografie, die hij aanvankelijk pas na zijn dood wou laten publiceren. Maar de plannen zijn veranderd. Zijn boodschap van 'Hoop' (de titel van het boek) is nu al hard nodig, vindt hij zelf. Behalve zijn persoonlijke geschiedenis deelt hij ook zijn visie op hete hangijzers als klimaat, migratie en oorlog en vrede. Bij de voorstelling van 'Hoop' in Italië raakte al bekend dat Franciscus 2 keer aan de dood is ontsnapt in Irak.
Er is nog meer autobiografie op komst, van Microsoft-oprichter Bill Gates. Het verhaal is bekend: student Bill Gates hangt zijn Harvard-cursussen aan de wilgen en richt een softwarebedrijfje op, dat uitgroeit tot het alomtegenwoordige Microsoft. Gates werd er een van de rijkste mensen van de planeet mee. Nu brengt hij zijn eigen levensverhaal in 'Source code' of 'broncode'. Een IT-titel zou je denken, maar het boek gaat vooral over zijn persoonlijke bronnen, zijn familie en vrienden en zijn eigen ontwikkeling, inclusief de "worsteling om erbij te horen".
- 'Hoop' van paus Franciscus verschijnt op 14 januari in 80 landen tegelijk, in het Nederlands bij Ambo Anthos.
- 'Source code' van Bill Gates komt uit op 4 februari 2025 bij Querido.
Op Netflix kun je dezer dagen genieten van de serie ‘Honderd jaar eenzaamheid’, naar de magisch-realistische roman van de Colombiaanse Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez. Hij vond het zelf een onverfilmbaar verhaal, maar het krijgt na zijn dood dan toch nog een succesvolle vertaling naar het scherm.
Ook postuum verschijnt ‘De weg naar Macondo’, een bundeling van de mooiste verhalen en novelles die Márquez schreef als voorbereiding op ‘Honderd jaar eenzaamheid’. Ze spelen zich af in het mythische, verzonnen stadje Macondo en 4 ervan zijn nooit eerder in vertaling verschenen. Eerder dit jaar was er heel wat te doen over 'In augustus zien we elkaar', een onafgewerkte roman van Gabriel García Márquez, die zijn zonen hebben uitgegeven, tegen de uitdrukkelijke wil van hun vader in.
‘De weg naar Macondo’ van Gabriel García Márquez, bij ons een uitgave van Meulenhoff, ligt vanaf 26 februari in de winkel.