Direct naar artikelinhoud
Terrorisme

Aantal terroristische aanslagen over hele wereld gedaald

In Londen reed een man eergisteren in op een menigte mensen. Drie personen raakten gewond.Beeld Photo News

Dinsdag raakten vlakbij het Britse parlement in Londen drie mensen gewond nadat een auto op hen was ingereden. De politie verdenkt de bestuurder van terroristische motieven. Desondanks toont recent onderzoek aan dat het aantal terroristische aanvallen over de hele wereld daalt.

Volgens een onderzoek van de universiteit van Maryland is 2017 het derde opeenvolgende jaar waarin het aantal mondiale terroristische aanvallen is gedaald. Volgens het onderzoek vonden vorig jaar 10.900 terroristische aanvallen plaats, waarin 26.400 mensen om het leven kwamen, inclusief de daders. Dusver lijkt ook in 2018 het aantal aanslagen te dalen, maar voor definitieve cijfers is het uiteraard nog even wachten. 

In 2014, dat wordt beschouwd als het piekjaar op vlak van globaal terrorisme, was er nog sprake van 17.000 aanslagen met 45.000 dodelijke slachtoffers. Het dodental lag dat jaar maar liefst negen keer zo hoog als in het jaar 2000, maar werd wel voor 60 procent bepaald door  aanslagen in drie landen: Irak, Nigeria en Afghanistan.

In West-Europa steeg het aantal aanslagen vorig jaar lichtjes, maar er waren wel 65 procent minder slachtoffers. Deze vermindering zou kunnen worden verklaard door de betere politionele coördinatie en sterker georganiseerde inlichtingendiensten. De traumatische ervaringen met terroristische aanslagen van de laatste jaren hebben Europa gedwongen om zich beter voor te bereiden. 

Islamitische Staat

Op globaal vlak komen de meeste aanslagen voor in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De verklaring voor de continuë daling in het aantal mondiale aanslagen kan men dan ook in die regio's vinden. In 2017 vonden in de twee gebieden 38 procent minder aanslagen plaats, terwijl het aantal dodelijke slachtoffers daalde met 44 procent.

Dit is voor een groot deel te danken aan de militaire uitschakeling van Islamitische Staat. Zonder een vast gebied waaruit de aanslagen konden worden gecoördineerd, daalde het aantal aanvallen van de terreurbeweging in landen als Irak en Syrië enorm. Volgens een recent VN-rapport blijft IS echter een reëel gevaar vormen.