Actrice Natalie Portman botst met Netanyahu

© Jordan Strauss/Invision/AP

De Israëlische regering is geen fan meer van Natalie Portman. De Amerikaans-Israëlische actrice weigert namelijk een onderscheiding in ontvangst te nemen omdat ze het niet eens is met het beleid van premier Netanyahu.

msn

Portman kreeg al in november te horen dat ze de Genesis Prize krijgt. Die onderscheiding wordt elk jaar toegekend aan ‘buitengewone individuen die een inspiratie vormen voor de verschillende generaties Joden, vanwege hun uitstekende professionele prestaties en toewijding aan de Joodse waarden en het Joodse volk’.

Maar deze week besliste de organisatie om de prijsuitreiking, die voorzien is in juni in Jeruzalem, af te gelasten omdat de laureate weigert haar prijs op te halen. ‘Ik kies ervoor om niet te gaan, omdat ik niet de schijn wil wekken dat ik Benjamin Netanyahu steun’, verdedigt Portman haar beslissing. ‘Israël is precies 70 jaar geleden ontstaan als veilige haven voor vluchtelingen van de Holocaust. Maar de slechte behandeling van diegenen die vandaag de dag lijden, valt niet te rijmen met mijn Joodse waarden.’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het kwam de actrice op heel wat kritiek te staan. Leden van de regeringspartij Likoed opperen het idee om Portmans Israëlische paspoort in te trekken. Sommige ministers zeggen ook dat ze is gemanipuleerd door de Palestijnen en de internationale boycotcampagne.

Dat laatste ontkent Portman zelf ten stelligste. Ze wil niet dat haar statement wordt misbruikt door de BDS-beweging, de wereldwijde campagne die zich verzet tegen Israël via boycot, desinvesteringen en sancties.