Experts staan sceptisch tegenover toegevingen van Pyongyang

De aankondiging van Noord-Korea om een einde te maken aan de kernproeven en rakettests wordt met scepticisme onthaald door experts over dat land. Ze twijfelen aan de ware bedoelingen van Kim Jong-un en hebben ook vragen over het aandeel dat de Amerikaanse president heeft in deze beslissing.

edm

De verklaring van de Noord-Koreanen dat ze stoppen met de tests komt aan de vooravond van een top tussen de twee leiders, Kim Jong-un en Donald Trump, begin juni. Minder dan een jaar geleden nog had de Amerikaanse president gedreigd met ‘fire and fury’ tegen Noord-Korea, nadat de leider van Noord-Korea gedreigd had met een aanval op Amerikaans grondgebied in Guam.

Noord-Korea-experts wijzen erop dat Kim zelf geen enkel teken in de richting van ontwapening heeft gegeven en ze twijfelen ook aan de Amerikaanse toegevingen in ruil.

‘Alle beslissingen van Kim kunnen binnen de kortste keren worden omgedraaid, zijn beloften zijn gewoonlijk woorden in de wind. Het land heeft nog nooit echt woord gehouden’, zegt Korea-expert Harry Kazianis van het Center for the National Interest. Ook andere experts minimaliseren de impact van de aankondiging door Noord-Korea.