Direct naar artikelinhoud
NieuwsSchaatsen

Jumbo-Visma breekt met populairste schaatsdiva Jutta Leerdam: ‘Bij ons staat altijd het team voorop’

Jutta Leerdam tijdens het EK in Heerenveen, begin januari.Beeld Photo News

Schaatser Jutta Leerdam moet op zoek naar een nieuwe ploeg. Jumbo-Visma heeft besloten om de onderhandelingen met de Nederlandse oud-wereldkampioen te staken.

“Niemand is groter dan het team en dan zijn dit de consequenties”, meldt commercieel directeur Sven Kramer. Het contract van Jutta Leerdam, de bekendste en populairste schaatser van dit moment, liep per 1 april af. De verwachting was dat de 25-jarige haar loopbaan bij de ploeg van hoofdcoach Jac Orie zou vervolgen, maar de ideeën op sporttechnisch gebied komen niet overeen, zo vertelt Kramer. “Die lopen niet parallel aan wat wij denken dat succesvol is op de korte termijn in Milaan en op de lange termijn in 2030.”

Het staken van de onderhandelingen is definitief, meldt Kramer. “Je bent gecommitteerd of niet. Wij willen: één team, één taak en alle neuzen dezelfde kant op.’ Gisteren begon het team na een rustperiode aan het preolympische seizoen. In 2026 zijn de Winterspelen in Milaan. In Peking was Leerdam in 2022 goed voor zilver op de 1.000 meter.

De populariteit van Leerdam is groot, met miljoenen volgers op sociale media en een eigen beeld in Madame Tussaud. Een jaar geleden begon ze een relatie met de Amerikaanse youtuber en bokser Jake Paul, die meer dan 26 miljoen volgers op Instagram heeft, wat haar bekendheid nog vergrootte.

Leerdam reageerde een paar uur na Jumbo-Visma op Instagram dat ze tijdens de afgelopen weken zelf besefte dat ze toe is aan “iets anders”. Ze weerspreekt de uitleg van haar voormalige ploeg in een reactie onder haar bericht en noemt het damagecontrol.

Enkelprobleem

Op het ijs verliep de afgelopen winter van Leerdam niet naar verwachting. De vrouw die zo dominant was op de 1.000 meter bleek ineens te kunnen verliezen. De oorzaak was een onwillig enkelgewricht, wat problemen veroorzaakte bij de aansturing van haar linkerschaats. Met veel fysiotherapie had ze het euvel tijdens het WK afstanden in Calgary min of meer onder controle, maar ze bleef daar als blikvanger van de ploeg steken op brons.

De positie van Jumbo als de sterrenploeg van het Nederlandse schaatsen kwam afgelopen winter sowieso al duidelijk onder druk te staan. De resultaten vielen tegen en andere ploegen brachten veel meer schwung op het ijs.

Veelgehoorde kritiek was dat de groep rond coach Orie te groot was geworden, dat het daardoor moeilijker was om grip op de prestaties te houden. Ook de sfeer zou niet altijd goed zijn. Orie erkende dat niet in zoveel woorden, maar voorspelde aan het eind van de winter al wel dat zijn ploeg zou inkrimpen.

Leerdam met haar vriend, bokser Jake Paul.Beeld ANP

Na het teleurstellende seizoen, waarin de Jumbo-ploeg geen enkele wereldtitel veroverde, namen bekende namen afscheid van de ploeg: regerend olympisch 1.000 meterkampioen Thomas Krol stopte met schaatsen, oud-olympisch kampioen Jorrit Bergsma keerde terug naar zijn oude coach Jillert Anema en er was geen plek meer voor sprinter Dai Dai N’tab. Vorige week werd ook het vertrek van Kai Verbij, oud-wereldkampioen sprint en 1.000 meter, bekendgemaakt.

En nu komt Leerdam daarbij. De schaatser is ondertussen in gesprek met Team IKO. Het management van Leerdam benaderde die ploeg enige tijd geleden. “De gesprekken verlopen goed”, klinkt het.”

Bekend pad

Veel keus is er niet in het schaatslandschap, tenminste niet als Leerdam echt iets nieuws wil. Een nieuwe optie zou de internationale ploeg van haar voornaamste concurrent Miho Takagi kunnen zijn.

Een andere mogelijkheid is om een bekend pad te bewandelen. Ze kwam in het verleden al uit voor Team IKO, bij Team Reggeborgh werd ze voor het eerst wereldkampioen, en ze had met coach Kosta Poltavets al eens haar eigen formatie: Team Worldstream.

Die laatste constructie, waarbij ze zich half ploegbaas voelde, vond ze niet ideaal. Ze ervoer veel stress en moest zich relatief alleen op de Olympische Spelen in Peking voorbereiden. Op weg naar de volgende Spelen wilde ze zich liever ontwikkelen bij een grote professionele ploeg, waarbij zij kon leunen op anderen.

En Jumbo-Visma? De Nederlandse schaatsploeg is sinds het najaar van 2023 op zoek naar een nieuwe sponsor. Leerdam was tot nu toe het grote boegbeeld, de overige schaatsers zijn veel minder bekend en succesvol. Of dat een gemis is voor een team op sponsorjacht, is volgens Kramer de vraag.

“Natuurlijk, ze was in het verleden heel succesvol, maar uiteindelijk heb je niet alleen met Leerdam te maken. Er staat een heel groot team naast, dat ook moet presteren. Bij ons staat altijd het team voorop. We hadden heel graag met haar doorgegaan, maar wel volgens onze voorwaarden.”