Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Net wakker? Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

Brits premier Theresa May.Beeld Photo News

Storm op komst, de moordenaar van agente Kitty Van Nieuwenhuysen is vrijgelaten met een enkelband, en wat bezielt de moderne veganist? Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend.

In het nieuws

1. Plaatselijk rukwinden en véél regen op komst: 1722 geactiveerd

Straks krijgen we overal veel regen. De grootste hoeveelheden worden in het zuidoosten van het land verwacht. Het KMI kondigt voor deze namiddag en avond code geel af over zee, Luik, Namen en Luxemburg. Verschillende evenementen zijn daarom preventief afgelast. Ook heel wat parken en bossen gaan dicht. De FOD Binnenlandse Zaken activeert het telefoonnummer 1722 voor niet-dringende hulp.

2. Moordenaar agente Kitty Van Nieuwenhuysen vrijgelaten, politievakbond "verbolgen"

Vakbond ACV Politie reageert "verbolgen" op het nieuws dat een van de moordenaars van politieagente Kitty Van Nieuwenhuysen vervroegd wordt vrijgelaten. Noureddine Cheikhni komt vrij met elektronische enkelband, nadat hij een derde van de dertig jaar gevangenisstraf heeft uitgezeten waartoe de gangster veroordeeld was voor de moord in 2007 in Lot.

Noureddine Cheikhni.Beeld BELGA

3. "Britse premier Theresa May onderzoekt in het geheim nieuwe verkiezingen voor november na brexit-debacle"

Topmedewerkers van de Britse premier Theresa May bereiden in het grootste geheim een scenario voor nieuwe verkiezingen voor november voor. Bedoeling zou zijn om zowel de brexit-gesprekken als haar eigen job te redden na de desastreuze gesprekken met de rest van de Europese Unie deze week.

4. Undercover in Tibet: Vlaamse documentairemakers verschalken Chinese censuur en schieten uniek beeldmateriaal

In een vorig leven waren ze cameraman en regisseur. Tegenwoordig runnen Paul De Cock (70) en Jean-Pierre Coppens (66) een reeks schooltjes in de uitlopers van het Himalaya-gebergte. Met een exclusieve documentaire over Tibet, die dit weekend in première gaat, willen ze extra geld in het laatje brengen. Ze slaagden erin de Chinese censuur te verschalken en unieke beelden te verzamelen.

5. "Weinig zaad? Dan val je maar beter op een jonge vrouw": hoe de kwaliteit van westers sperma zienderogen daalt

Onheilspellend nieuws in mannenmagazine GQ: de sperma­­­kwaliteit nam de voorbije decennia razend­snel af. Zijn we in de toekomst niet meer in staat onszelf voort te planten, of zal het zo’n vaart niet lopen? "De kans bestaat dat het almaar moeilijker wordt om een vrouw zwanger te maken."

De kwaliteit van het sperma van de westerse man gaat zienderogen achteruit.Beeld ThinkStock

6. Iran haalt uit naar Nederland en andere Europese landen na aanslag op militaire parade met zeker 29 doden

Iran heeft zaterdagavond Nederland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk ervan beschuldigd buitenlandse oppositiepartijen te herbergen. De diplomatieke vertegenwoordigers van de landen zijn op het matje geroepen. De beschuldigingen komen nadat schutters zaterdag het vuur hadden geopend tijdens een militaire parade. Bij de aanslag kwamen zeker 29 mensen om.

Bij de aanslag vielen 29 doden.Beeld AFP

Bij de koffie

1. "Op het schoolplein liet een vader blijken dat hij belangstelling voor me had. Ik was niet van plan daarop in te gaan"

Carol, 39, telde dagelijks haar zegeningen – mooie man, fijn gezin, groot huis – maar gelukkig werd ze er niet van. Pas toen ze verliefd werd op een man die ze op een schoolplein had ontmoet, zag ze het onder ogen: haar huwelijk was voorbij.

2. Een rustige zondag? Herbekijk het Gentse lijsttrekkersdebat hier gratis

De lijstrekkers van Gent hebben jullie veelgestelde vragen vlijtig beantwoord. Maar wie wordt nu de nieuwe burgemeester van Gent? Om die vraag te helpen beantwoorden liet De Morgen de Gentse lijsttrekkers de degens kruisen in een groot debat. Herbekijk de avond hier gratis. 

Niet veel tijd? Dit zijn de vijf opvallendste momenten.

De kopstukken op het lijsttrekkersdebat van De Morgen.Beeld Bas Bogaerts

3. Wat bezielt de moderne veganist?

Het veganisme is verhuisd van mottige natuur­winkels naar hippe foodtrucks en zelfs naar de gewone supermarkt. Wat bezielt de moderne veganist? En kloppen de claims?

4. Bistro Julien: volledig naar de goesting van de gasten

Ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde bespreken om de beurt een eetadres. Deze week trekt Femke naar Bistro Julien in Lovendegem.