De gevangenis van Antwerpen, archiefbeeld.
Foto: Belga

Gevangene die gefolterd werd, kan ziekenhuis verlaten en moet niet terug naar de cel

De gevangene die twee weken geleden in de Antwerpse gevangenis dagenlang gefolterd werd door enkele celgenoten, is fysiek aan de beterhand en kan morgen het ziekenhuis verlaten. Dat schrijft HLN en bevestigt zijn advocate Issabel De Fré. De man krijgt ook een enkelband, waardoor hij voorlopig niet meer naar de cel terug moet. 

"Zijn toestand is buiten alle verwachtingen zeer positief geëvolueerd op fysiek vlak. Het is niet meer noodzakelijk dat hij verder in de high care-afdeling verblijft in het ziekenhuis ", zegt meester De Fré. "Mentaal is er nog zeer veel ondersteuning nodig en moet men bekijken op welke manier we dat best aanpakken."

Haar cliënt, die in voorlopig hechtenis zat in de - overvolle - Antwerpse gevangenis, werd twee weken geleden hard aangepakt door enkele celgenoten. De gruwelijke foltering kon gebeuren tijdens een staking van de cipiers en bleef enige tijd onopgemerkt. 

Bekijk: we tonen een kort fragment uit de video van de foltering die online circuleert. Het slachtoffer is onherkenbaar gemaakt en zijn stem is vervormd:

Videospeler inladen...

De man moet voorlopig ook niet terug naar de cel. De onderzoeksrechter heeft hem onder elektronisch toezicht geplaatst, meldt zijn advocaat. "Dat lijkt me evident", stelt zij. "Gelet op wat er gebeurd is, kan hij zijn hechtenis verderzetten met een enkelband op een locatie waar hij de nodige zorgen kan krijgen. Dus niet meer in een setting achter tralies waar die feiten gebeurd zijn."

Vorige week bevestigde de raadkamer de aanhouding van de 5 celgenoten van de man. Drie van hen worden verdacht van poging tot moord, verkrachting met verzwarende omstandigheid van foltering, foltering en mensonterende behandeling, de twee anderen van schuldig verzuim. 

Meest gelezen