Direct naar artikelinhoud
LGBT

App tegen homofobie flopt: amper 18 meldingen

Via UNI-FORM kwamen nog maar achttien meldingen binnen
Beeld EPA

UNI-FORM, de app waarmee u sinds oktober vorig jaar holebi- en transfoob geweld kunt melden, flopt. Er zijn in ons land nog maar achttien meldingen binnengekomen.

Het Europese project UNI-FORM klonk veelbelovend: in België en acht andere EU-landen werd vorig najaar een app en site gelanceerd waarmee gebruikers holebi- en transfobe haatboodschappen en geweld konden melden.

Het moest de onderrapportering van zulke delicten tegengaan, maar nu blijkt dat de app teleurstelt. "Sinds oktober vorig jaar zijn nog maar achttien meldingen binnengekomen", zegt Jeroen Borghs van Çavaria, de holebi- en transgenderkoepel die UNI-FORM in Vlaanderen en Brussel coördineert.

De app is sowieso niet bedoeld voor dringende situaties. Voor noodsituaties moet u nog altijd het noodnummer 101 bellen. De app is eerder voor mensen die nog geen klacht hebben ingediend bij de politie of om anoniem een melding te doen. Çavaria kan gebruikers adviseren om alsnog aangifte te doen.

Maar tot op heden heeft de koepel nog geen enkele van de achttien meldingen aan de ordediensten kunnen doorgeven. Daarvoor moeten gebruikers eerst expliciet toestemming geven. "Of die mensen uiteindelijk zelf de politie hebben gecontacteerd, daar hebben we geen zicht op", zegt Borghs.

'De dingen die worden gemeld, zouden anders nooit zijn gemeld. Maar we moeten de tool meer bekendheid kunnen geven'
Jeroen BorghsÇavaria


Waar loopt het spaak? Volgens de Çavaria-woordvoerder is er een gebrek aan middelen, en bijgevolg publiciteit, om UNI-FORM echt van de grond te krijgen. "We hebben destijds een budget van de EU gekregen om folders te laten drukken, maar folders zijn ook maar folders. We zouden meer moeten inzetten op verspreiding, maar geld is altijd het probleem."

Borghs benadrukt het potentieel van UNI-FORM. "Seksueel geweld, verbaal geweld op straat en pesten op het werk: de dingen die worden gemeld, zouden anders nooit zijn gemeld. Het lijkt me een goede, bijkomende tool als we hem wat meer bekendheid kunnen geven. Nu is dat nog vrij beperkt."