Lise en haar partner Natasha zijn op dt moment de enige Gezinshuisouders in Mechelen.© Stad Mechelen

Infosessie moet meer Gezinshuisouders aantrekken: “Oplossing voor kinderen die niet thuis kunnen opgroeien”

Mechelen/Bonheiden -

De stad Mechelen en enkele zorgpartners zoals Emmaüs doen een oproep aan iedereen die een Gezinshuis wil starten. Zo´n Gezinshuis biedt onderdak aan jongeren die niet thuis kunnen opgroeien, maar waarvoor een pleeggezin ook geen oplossing biedt. Op donderdag 25 april is er een infosessie in Bonheiden.

Stijn Van de Sande

Gezinshuizen zijn een relatief nieuwe vorm van opvang in de Vlaamse jeugdhulp. De gezinshuisouders zijn zorgprofessionals die beroepsmatig kinderen opvangen in de context van hun eigen gezin. Daarnaast begeleiden ze de kinderen, die niet thuis kunnen opgroeien, bij contacten met andere hulpverlening, consulenten en de jeugdrechtbank. Ook de omgeving van de kinderen krijgt daarbij ondersteuning.

Lise Aerts en haar partner Natasha startten twee jaar geleden als Gezinshuisouder en zijn voorlopig de enige in Mechelen. Naast hun drie eigen dochters ontfermen ze zich in hun woning in hartje Dijlestad ook over twee kinderen die via vzw Jeugddorp opgevangen worden. In de vakanties komt daar nog een meisje bij dat ze eerder al opvingen en er is ook nog ruimte voor de opvang van een baby in een crisissituatie.

Schepen Gabriella De Francesco, Gezinshuisouder Lise en An-Sofie Lowyck van Emmaüs.© Stad Mechelen

“Ik ben werknemer bij Jeugddorp, maar dit voelt niet als een gewone job”, zegt Lise. “Ik koesterde al lang de ambitie om zorg te dragen voor kinderen die niet meer thuis kunnen wonen, maar ook voor mensen in hun omgeving. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn, maar door de intensiteit waarmee je met deze kinderen kan werken, haal je er enorm veel voldoening uit. Ik ben blij dat ik hen heel wat fijne gezinsmomenten kan bezorgen.”

“De Gezinshuisouders zorgen voor continuïteit en stabiliteit”, zegt schepen van Sociale Zaken Gabriella De Francesco (Voor Mechelen). “Dit kan een positief effect hebben op het welzijn en de ontwikkeling van de kinderen. Daarom ondersteunen we mensen die zich engageren met een UiTpas met kansentarief.”

Infodag

Op donderdagavond 25 april vindt er bij Jeugddorp in Bonheiden een infosessie plaats voor mensen die zich willen engageren als Gezinshuisouder. Onder meer Lise en en het Bonheidense koppel Hilde en Bart zullen er spreken. Zij runnen al 25 jaar een Gezinshuis avant la lettre en vingen in die tijd 27 kinderen op.

www.gezinshuizen.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners