© HBVL

Advocaten minimaliseren rol van leden internationale drugsbende

Op de tweede dag van het proces tegen de elf leden van een internationale bende drugskoeriers is de verdediging van drie mannen die door de procureur als leden van de organisatie gezien worden, aan het woord gekomen. Donderdag vorderde het openbaar ministerie voor de elf leden gevangenisstraffen tussen de dertig maanden en dertien jaar en boetes die oplopen tot 64.000 euro.

Belga

De elf staan terecht voor een hele rits van tenlasteleggingen, omdat ze ervan verdacht worden dat ze drugs transporteerden over half Europa. Dat deden ze door de drugs te verstoppen in verborgen ruimtes in auto’s. Zo zouden de vijf koeriers die de transporten uitvoerden samen enkele honderden transporten gedaan hebben naar Nederland, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, Hongarije en Zwitserland.

LEES OOK: Met auto’s vol drugs van As naar half Europa

Een van de beklaagden is de broer van de 56-jarige Turkse leider van de bende. De 43-jarige Genkenaar zou volgens het parket hand- en spandiensten verleend hebben aan zijn broer en diens bende. De man, die zelf ook dealde, kwam pas op het einde van het onderzoek in beeld toen hij bij zijn broer ging aankloppen om drugs te kopen nadat zijn dealer was opgepakt. Tijdens de huiszoeking bij hem werden vorig jaar 645 gram cocaïne gevonden en bijna 34.000 euro cash in een verborgen ruimte in een trap. Aan zijn woning werden ook enkele auto’s gezien die voor de transporten gebruikt werden. Zelf ontkent de Genkenaar dat hij deel uitmaakte van de bende van zijn broer en dat hij verdovende middelen uitvoerde naar het buitenland. Het parket vroeg voor hem een gevangenisstraf van 7 jaar en een boete van 32.000 euro.

Eén minuut

“Waar de broer van de hoofdverdachte nog twintig dagen lang in het dossier opduikt, is dat voor mijn cliënt slechts één minuut”, zo minimaliseerde de advocaat de rol van een andere beklaagde, een man die bij verschillende bedrijven in de haven van Antwerpen werkte. Volgens het parket zou hij zo toegang hebben gehad tot de containers waarin de drugs zaten en haalde hij die daaruit om ze vervolgens naar een garage in Borgerhout te brengen. Daarna gingen de drugs naar Hasselt, waar ze versneden werden. De man zou ook auto’s gehuurd hebben en na een huiszoeking in de Antwerpse garage de niet gevonden drugs en/of het geld uit een bestelwagen hebben gehaald. Volgens zijn advocaat kwam hij enkel in de garage omdat hij daar een vervangwagen ging halen toen zijn auto hersteld moest worden. De man reed, volgens zijn advocaat, net weg toen de speurders op het punt stonden om de garage binnen te vallen. Ook voor hem vroeg het parket een gevangenisstraf van zeven jaar.

Een derde beklaagde kwam in het dossier terecht nadat zijn woning was afgebrand en hij een tijdje verbleef bij de leider van de bende om daarna op aangeven van diens rechterhand een woning in As te huren. Daar zouden volgens het parket zowel de drugs als de opbrengsten verwerkt zijn. Maar volgens de advocaat van de man heeft hij niets te maken met drugs en wist hij niet wat er in het huis gebeurde omdat hij van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat werkte bij een bouwbedrijf. Van de drugs en de wapens die verborgen zaten in een zetel en gevonden werden tijdens de twee huiszoekingen, wist hij ook niets. Voor hem vroeg de procureur een gevangenisstraf van dertig maanden.

Volgende week wordt de zaak voortgezet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer