Verloren gewaande muurschildering van futurist ontdekt in Rome

© EPA-EFE

In een Romeins gebouw is een kunstwerk ontdekt van de vooraanstaande futuristische schilder Giacomo Balla (1871-1958), van ruim honderd jaar oud.

edm

Het kunstwerk is ongeveer tachtig vierkante meter groot en werd vorig jaar al ontdekt toen de Villa Huffer in Rome werd gerestaureerd. In dat gebouw, nu eigendom van de Banca d’Italia, huisde in de jaren twintig de jazzclub Bal Tic Tac, waarvoor Giacomo Balla de grote muurschildering had gemaakt.

Nadat de nachtclub de deuren sloot, werd het pand gebruikt voor commerciële doeleinden en dacht men dat de muurschildering verloren was gegaan. Nu blijkt dat die enkel verstopt zat onder houten panelen, een vals plafond en verf. Francesco Prosperetti, hoofd van de archeologische dienst van de stad Rome, noemt het ‘een sensationele ontdekking’.

De muurschildering van Balla, bekend voor zijn geometrische patronen, zal in ere worden hersteld, waarna het opnieuw te bezichtigen zal zijn voor het grote publiek. Banca d’Italia wil in het gebouw immers een nieuw museum onderbrengen, dat in 2021 de deuren zou moeten openen.

© AP

© AP

© AP