© VOC Kapellen/Brasschaat

Zwarte ree vrijgelaten in Kalmthoutse Heide: “Heel zeldzaam”

Het Centrum voor Wilde Dieren in Nood in Kapellen/Brasschaat ontfermde zich de voorbije weken over een zeer zeldzame zwarte reegeit uit Lint. In 2015 kwam er ook al eens een zwarte reegeit uit Lint binnen.

Kristin Matthyssen

“Op zondag 12 mei werden we opgeroepen door de politie van de gemeente Lint”, vertelt Marcel Peeters van het Centrum voor Wilde Dieren in Nood, het vroegere VOC. “Een ree had zich vastgelopen binnen een omheining. Omdat ze aanhoudend over de afsluiting had proberen te springen, was ze gewond aan de neus, ogen en lippen. Het ging om een reegeitje van een jaar oud.”

Het dier had een zeldzame zwarte vacht en werd naar de afdeling reeën van het opvangcentrum gebracht, waar bezieler-pionier Marcel Peeters zich nog steeds over het reewild ontfermt. “Nazicht door onze dierenarts maakte duidelijk dat ze toch enkele dagen revalidatie nodig had. In totaal heeft ze acht dagen bij ons verbleven. Na samenspraak met het Agentschap Natuur en Bos werd beslist om de ree vrij te laten op de Kalmthoutse Heide. De bedoeling is om bijkomende bloedlijnen in de Kalmthoutse Heide te krijgen, om zo het reeënbestand te verbeteren. Daar werken wij als opvangcentrum graag aan mee. Verleden jaar hebben we vier reeën op de Kalmthoutse Heide vrijgelaten. Dit was nummer zes.”

In 2015 ving het Centrum Wilde Dieren in Nood, toen nog VOC, in Kapellen ook al eens een volwassen zwarte ree uit Lint op die gewond was. In de regio Lint-Hove zou een kudde met meerdere zwarte reeën verblijven, die afkomstig is uit de Lierse rand waar al sinds oudsher enkele wilde zwarte reeën rondlopen. Het gaat om een genetische mutatie, zoals er ook albino’s zijn.

Honden aan de leiband

Marcel Peeters verwittigt om honden in dit seizoen steeds aan de leiband te houden in bossen, vermits er veel jonge reeën in de bossen liggen. Wie een kleintje tegenkomt, raakt het best niet aan, want de moeder kijkt in de buurt toe en laat het jong liggen als er mensengeur aanhangt. Is er twijfel of het kleintje toch verlaten is door de moeder, dan contacteer je het Centrum Wilde Dieren in Nood via gsm 0473.48.48.97. Dat er veel eenjarige reetjes en bokjes ronddolen, komt omdat ze nu op zoek zijn naar nieuw territorium, omdat ze door de moeder verdreven werden vermits ze een nieuw jong heeft.

© voc

© mp

© Marcel Peeters