Fietsers vieren 20 jaar ‘Kritische Massa’ in Brussel

© BELGAONTHESPOT

Aan de triomfboog in Brusselse Jubelpark zijn zaterdag honderden fietsers samengekomen om de twintigste verjaardag te vieren van de ‘Kritische Massa’ of ‘Critical Mass’ in Brussel. Volgens de lokale politie namen zowat 600 mensen deel aan het evenement.

rdc

De Kritische Massa zijn fietsers die op één plaats samenkomen om vervolgens in een grote groep een fietstocht maken. Op die manier willen ze meer aandacht vragen voor de plaats van de fietsers in de stad.

Naar aanleiding van 20 jaar Kritische Massa in Brussel, kwamen zaterdagnamiddag rond 15.00 uur honderden fietsers in het Jubelpark in Brussel samen om die verjaardag te vieren. Van daaruit reden ze doorheen de hoofdstad, om enkele uren later te eindigen aan de Havenlaan.

© BELGAONTHESPOT

‘Twintig of 25 jaar geleden was een fietser nog een beetje zoals de vlieg die moest worden weggejaagd van de confituurpot’, zegt Dominique Baecke van de Franstalige fietsersorganisatie Gracq. ‘Nu wordt er rekening met ons gehouden, maar nog niet genoeg. Brussel is nog lang geen fietsvriendelijke stad.’ Hij hoopt daarom dat de Kritische Massa’s de fiets nog zichtbaarder zullen maken in de hoofdstad.

De Kritische Massa’s ontstonden in de jaren negentig in de Amerikaanse stad San Francisco. Momenteel worden ze wereldwijd in meer dan driehonderd steden georganiseerd.

© BELGAONTHESPOT