Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Hoe de VS de groei van het Chinese leger hopen te stoppen met sancties

De Chinese minister van buitenlandse zaken Wang YiBeeld EPA

De Verenigde Staten straffen het Chinese leger voor de aankoop van Russische raketsystemen en straaljagers. Het Chinese bedrijf dat verantwoordelijk is voor de militaire technologie en sterk leunt op de Russen, krijgt in de toekomst geen export-licenties en kan geen gebruik meer maken van Amerikaanse banken.

Het is duidelijk dat de Amerikanen met deze maatregel twee vliegen in één klap proberen te slaan. De Russen en de Chinezen trekken dichter naar elkaar toe sinds de Amerikanen zich steeds verder afzonderen. De verstandhouding met beide landen is slecht. Rusland ligt in de Verenigde Staten onder vuur vanwege vermoedelijk inmenging in Oekraïne en de bemoeienis met de presidentsverkiezingen en met China heeft de Amerikaanse president Donald Trump een handelsconflict.

De Chinezen reageerden woedend op het besluit en waarschuwden voor ‘consequenties’. De Russische minister van buitenlandse zaken, Sergej Lavrov noemde het ‘een nieuwe daad van oneerlijke concurrentie’.

China probeert de laatste jaren het leger te moderniseren en leunt daarbij op de expertise van de Russen

Hechte relatie

Experts twijfelen overigens aan de effectiviteit van de nieuwste sancties. De relatie tussen China en Rusland wordt door de maatregel vermoedelijk alleen maar hechter. “Beide landen verzetten zich tegen wat zij zien als pestende Amerikanen. De sancties hebben geen enkel effect op de verkoop van Russische wapens aan China”, zegt Ian Storey, veiligheidsspecialist, tegen persbureau Reuters.

Begin deze maand werd duidelijk wat de nieuwe samenwerking tussen Moskou en Peking behelst. Toen namen de Chinezen deel aan de grootste Russische militaire oefening ooit in het oosten van Siberië.

China probeert de laatste jaren het leger te moderniseren en leunt daarbij op de expertise van de Russen. Met name Russische gevechtsvliegtuigen en luchtafweer zijn populair. De Chinezen zouden daarbij nauw samenwerken met Rosoboronexport, Ruslands belangrijkste wapenexporteur.

Overigens is de nieuwe alliantie tussen China en Rusland voornamelijk gebouwd op pragmatisme. Tot voor kort weigerde Moskou zijn wapensystemen te exporteren naar het buurland uit angst voor een te machtig China. Maar voor de Russische schatkist is de verkoop een mooie opsteker. En met een gezamenlijk vijand, de VS, is een militair sterk China minder relevant.