Luister naar

Regeringspartij winnaar van Poolse verkiezingen

Nieuws
De lokale verkiezingen in Polen leverden winst op voor de conservatieve regeringspartij PiS. Maar de steden gingen naar de oppositie.
Herman Veenhof Herman Veenhof
dinsdag 23 oktober 2018 om 03:00
Jaroslaw Kaczynski
Jaroslaw Kaczynski afp

Warschau

Bij de zondag in Polen gehouden verkiezingen voor provincies, gemeenteraden, burgemeesters en andere lokale organen won de regerende conservatief-nationalistische partij Recht en Rechtvaardigheid (Prawo i Sprawiedliwosc, PiS) en ging van 26,9 naar 32,3 procent van de stemmen. De oppositiepartij Burgerplatform (Platforma Obywatelska PO) verloor en daalde van ruim 27 naar 24,2 procent.

PiS-leider Jaroslaw Kaczynski, partijvoorzitter en in wezen de machtige man achter de schermen bij de Poolse regering, was opgetogen: ‘Dit resultaat is een goed voorteken voor de parlementaire verkiezingen.’

Polen staat aan de vooravond van drie belangrijke stembusronden: in 2019 zijn er verkiezingen voor de Sejm, het Poolse parlement en het Europese parlement. En in 2020 wordt in Polen een nieuwe president gekozen. De verkiezingsoverwinning van PiS was echter minder duidelijk dan het leek. Gekozen werden leden van de zestien provinciale raden, maar ook die voor de district, gemeenten en de wijkraden daaronder.

En dan is het beeld veel meer divers. De plattelandsdistricten gingen weliswaar in meerderheid naar de PiS, maar de wederopstanding van de Poolse Boerenpartij (Polskie Stronnictwo Ludowe PSL) was fors; de beweging kreeg 17 procent van de provinciale stemmen. De PSL bestuurt nu met het Burgerplatform in de meeste provincies en die coalitie kan blijven bestaan. De PSL vist echter met de PiS in hetzelfde electorale water: ouderen, plattelanders, religieuzen en grote gezinnen.

In de grote steden gingen de meeste stemmen naar de centrumlinkse partij Burgerplatform (PO). De Poolse hoofdstad Warschau kreeg de populaire Rafal Trzaskowski als burgemeester.

kentering

De PO is de politieke beweging van Donald Tusk; de 61-jarige voorzitter van de Europese Raad was voor 2014 premier van Polen en zal in 2020 kandideren als president. Hij zal dan uitkomen tegen de populaire burgemeester van Slupsk, Robert Biedron, die een Macron-achtige nieuwe politieke partij aan het formeren is en homorechten bevecht.

Ondanks de winst viel de oogst voor de regerende PiS dus tegen, ondanks de sociale maatregelen die ten koste van de schatkist waren genomen: verhoging van de pensioenen, verlaging van de pensioenleeftijd en een gezinsbijslag van 120 euro per kind per maand. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Joost Klein

Diskwalificatie kandidaat tijdens ESF is uitzonderlijk

Nooit eerder in de 68-jarige geschiedenis van het Eurovisie Songfestival werd een kandidaat tijdens het evenement gediskwalificeerd. Zaterdag werd bekend dat de Nederlandse inzending Joost Klein niet mee mag doen aan de finale.

De Amerikaanse president Joe Biden loopt met zijn woordvoerder Karine Jean-Pierre door de tuin van het Witte Huis. In haar hand houdt Jean-Pierre een editie van The Washington Post met een foto van Rafah op de voorpagina.

Overheidsrapport VS: Israël schond mogelijk humanitair recht met Amerikaanse wapens

Israël heeft met de inzet van Amerikaanse wapens in de Gazastrook mogelijk het internationaal humanitair recht geschonden. Dat concludeert een onderzoeksrapport van de Amerikaanse regering.

Het statement dat door de vakbond van de Belgische omroep VRT getoond werd bij de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival.

Protestactie in uitzending Songfestival wekt woede joodse organisaties

De vakbond bij de Belgische publieke omroep VRT heeft donderdag bij de uitzending van het Eurovisiesongfestival geprotesteerd door een bord te tonen tegen ‘schendingen van de mensenrechten door de staat Israël’.

Ook in Nederland zijn er felle demonstraties tegen het Israëlische optreden in Gaza, waarbij Israël van genocide wordt beschuldigd.

In de Gazastrook lijkt het recht onder de puinhopen te zijn bedolven, samen met de slachtoffers

Vertrapt Israël het oorlogsrecht in zijn oorlog tegen de terreurorganisatie Hamas in Gaza? Dat is niet bij voorbaat het geval. 'Een aanval op een belangrijke commandant in een vluchtelingenkamp kan gerechtvaardigd zijn.'

Twee mensen lopen door overstroomd gebied in Eldorado do Sul, in de Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Sul.

Ongekende watersnoodramp in zuiden Brazilië is 'klimaatrekening'

Hevige regenval en overstromingen hebben ten minste honderd levens geëist in de zuidelijke deelstaat Rio Grande do Sul. ‘De aarde presenteert ons de rekening’, stelt president Lula da Silva.

Via een groot scherm is de jaarlijkse toespraak van president Vladimir Poetin op het Rode Plein in Rusland te volgen.

Poetin verwijt Westen 'geschiedenis te willen herschrijven' op wederom sobere Dag van de Overwinning

Traditiegetrouw haalde Vladimir Poetin in zijn toespraak ter ere van de jaarlijkse viering van de overwinning op nazi-Duitsland, flink uit naar het Westen.