Russen: met VS praten over verdrag

Nieuws
In het geschil met de Verenigde Staten over het opzeggen van het INF-ontwapeningsverdrag is Rusland bereid te werken aan het oplossen van wederzijdse grieven.
anp
dinsdag 23 oktober 2018 om 03:00

Moskou

Dat werd aangekondigd door de Russische Veiligheidsraad na een ontmoeting van veiligheidsadviseur ­Nicolai Patroesjev met zijn Amerikaanse evenknie John Bolton.

Patroesjev bevestigde dat het belangrijk is vast te houden aan het Verdrag van 1987, waarbij kernwapens voor de korte en middellange afstand zijn verboden.

De Amerikaanse aankondiging van het opzeggen was ‘een klap voor het internationale rechtssysteem van non-proliferatie en wapenbeheersing’, aldus het Russische persbericht. Het gesprek ging ook over het verlengen van het in 2021 aflopende START-verdrag met vijf jaar. In dat verdrag hebben Rusland en de VS afspraken gemaakt over de vermindering van het aantal strategische kernwapens.

De Amerikaanse veiligheidsadviseur Bolton zal vandaag zijn bezoek aan Moskou voortzetten. Hij spreekt onder meer met Kremlin-adviseur Joeri Oesjakov. Daarnaast staat een ontmoeting met de Russische president Vladimir Putin op de planning.

Zie ook: "Russen allang blij met opheffen wapenverdrag"

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Rakus behandelde een wond op zijn gezicht (boven) met bladeren waarna hij uiteindelijk helemaal genas (onder).

Orang-oetan Rakus behandelt diepe wond in zijn gezicht met geneeskrachtige plant

Een orang-oetan in Indonesië heeft zijn wond zorgvuldig behandeld met geneeskrachtige bladeren. Dat gedrag is nooit eerder waargenomen bij wilde dieren.

De politie ontruimde maandagnacht het tentenkamp op Roeterseiland.

Pro-Palestijnse studentenprotesten zijn nu niet populair. Maar voor hoelang?

De tentenkampen op universiteiten leiden nu vooral tot irritatie. Maar de demonstraties tegen de Vietnamoorlog en apartheid leren dat dit mogelijk van korte duur is.

Israëlische tanks dinsdagmorgen bij de grensovergang tussen Rafah en Egypte. De grensovergang is na de Israëlische operatie gesloten.

Wat gebeurt er in Rafah en hoe zit het met het staakt-het-vuren? Dit is de situatie in de Gaza-oorlog

Israëlische tanks hebben de grensovergang tussen Rafah en Egypte aan de Palestijnse kant ingenomen. Tegelijk gaan de gesprekken over een wapenstilstand door nadat Hamas met een alternatief plan akkoord zegt te gaan.

Vladimir Poetin op weg naar zijn inauguratieceremonie als nieuwe Russische president in 2018. Vandaag wordt hij voor de vijfde keer beëdigd.

In de vijfde termijn van president Poetin kan Rusland op weinig rekenen, behalve op nog meer repressie

Vladimir Poetin wordt dinsdag voor de vijfde keer geïnaugureerd als president van Rusland. Wat kunnen we verwachten van Poetins vijfde termijn?

Duizenden inwoners van Rafah verlieten de stad nadat het Israëlische leger in pamfletten en per sms de evacuatie van de oostelijke wijken had bevolen.

Terwijl Israël een aanval op Rafah voorbereidt, stemt Hamas in met 'eenzijdig voorstel' voor staakt-het-vuren

Hamas heeft maandag een voorstel voor een staakt-het-vuren in Gaza geaccepteerd. De Palestijnse beweging besloot hiertoe nadat Israël de eerste voorbereidingen trof om de aanval op Rafah te openen.

Eerder werd gesproken over een bestand in ruil voor de vrijlating van gijzelaars in handen van Hamas, en dat alleen als ook Palestijnse gevangenen zouden vrijkomen.

Hamas accepteert voorstel voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook

Hamas heeft Egyptische en Qatarese bemiddelaars laten weten dat de Palestijnse beweging hun voorstel voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook heeft geaccepteerd. Hamas meldde dat in een verklaring.