Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Amerikaans bedrijf Comcast koopt satellietzender Sky én bijbehorende wielerploeg

► De Sky-renners Geraint Thomas en Chris Froome op het Tour-podium.Beeld REUTERS

Tour-winnaar Geraint Thomas is zijn trofee kwijt. Gestolen op een expositie. Dat is jammer, maar een drama is het niet. Sky, het moederbedrijf van de gelijknamige wielerploeg waarvoor Thomas koerst, werd eind vorige maand overgenomen door het Amerikaanse bedrijf Comcast voor een recordbedrag van 34 miljard euro. De toekomst van de ploeg lijkt verzekerd.

De overname van Sky is twee weken oud en zorgde voor ongerustheid. Amerikanen hebben namelijk niet veel met wielrennen. Dat Sky ook een duur wielerfiliaal op de been houdt, het zal dan wel.

Ongerustheid over de toekomst van Team Sky werd nog extra gevoed door het feit dat met de overname zeven leden van de raad van bestuur bij moederbedrijf Sky Plc zijn opgestapt. Daarbij ook James Murdoch, zoon van stichter en multimiljardair Rupert Murdoch.

James Murdoch is wielerploeg Team Sky erg genegen. Toen Bradley Wiggins in het oog van de storm verzeilde over het gebruik van het geneesmiddel Triamcinolon en de Toestemmingen voor Therapeutische Noodzaak die daarvoor nodig waren, was James Murdoch zijn grootste verdediger.

Maar volgens de Britse krant The Telegraph is de toekomst van wielerploeg Team Sky ook na de overname verzekerd. En zo is ook hoe haar manager Dave Brailsford zich de laatste weken gedraagt.

Brailsford leidt de grootste en duurste ploeg in de WorldTour. Exacte cijfers zijn niet bekend, maar in het seizoen 2017 zou Team Sky op een budget van 39,1 miljoen euro hebben gedraaid. Ter vergelijking: Patrick Lefevere tekende deze week een sponsorcontract met Deceuninck en zegt dat zijn budget onveranderd blijft. Lefevere beschikt over 18 miljoen euro. Dat is minder dan de helft van Team Sky.

Lefevere laat renners gaan. Niki Terpstra (Direct Energy), Maximilian Schachman (Bora) en Laurens De Plus (Jumbo) gaan weg. Mogelijk volgen ook Fernando Gaviria (UAE) en Petr Vakoc (krijgt nog slechts minimumcontract).

Vreemde soap

Vertrekken doet wellicht ook Jhonatan Narvaez. De Ecuadoriaan kan een contract van drie jaar tekenen bij... Team Sky. Narvaez ligt nog tot het einde van 2020 bij Lefevere onder contract. De Ecuadoriaan moet contractbreuk plegen. Anders gezegd: Team Sky koopt het contract van Narvaez wel over.

Brailsford gaf Geraint Thomas een nieuw, verbeterd contract van drie jaar. Volgens sommige bronnen zal ook Thomas de komende jaren 4 miljoen euro per jaar verdienen. Hij krijgt daarmee gelijke behandeling met viervoudig Tour-winnaar Chris Froome.

Egan Bernal, het jonge Colombiaanse klimtalent van Sky, kreeg ook contractverlenging: vijf jaar. Dat is onuitgegeven in het wielrennen. Peter Sagan zegt in zijn boek Mijn Wereld dat hij voor de rest van zijn carrière bij Team Bora blijft. Sagan tekende desondanks een contract van slechts drie jaar.

Gaat nog tekenen bij Sky: Ivan Sosa. Dat wordt dan het einde van een vreemde soap rond de Colombiaanse klimmer. Sosa reed dit seizoen voor het procontinentale team Androni Giocattoli. Manager Gianni Savio verkocht Sosa eerst aan Team Trek, kreeg dan een hoger bod van Dave Brailsford, kocht het contract van Sosa bij Trek terug en verkoopt Sosa nu aan Team Sky. Alle middelen zijn goed. Ook voor Dave Brailsford.

Die hoeft zich ook na de Amerikaanse overname van het moederbedrijf Sky blijkbaar nergens zorgen om te maken. In de zomer al tekende Brailsford een contract van vijf jaar met het Manchester Institute of Health and Performance, waar hij zijn renners medisch laat opvolgen. De ploeg werd opgericht in 2009 en blijft zeker tot 2024 bestaan.