Antwerpen gaat toetsen van elke leerling opvolgen

© Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Vanaf september 2020 gaat het Stedelijk Onderwijs Antwerpen de prestaties van zijn leerlingen nauwgezet opvolgen. Acht jaar lang zullen zij speciale toetsen krijgen om hun vordering in kaart te brengen. Een proefproject bij 4.850 leerlingen uit 22 basis- en middelbare scholen start nu al, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws vrijdag.

Vanaf 2020 zullen de leerlingen uit het basisonderwijs en de eerste twee jaar van het secundair onderwijs twee keer per jaar een speciale toets krijgen. Centraal staat de leerwinst: de evolutie die een leerling tussen twee toetsmomenten doormaakt. Concreet zullen de scholen een betrouwbaarder beeld krijgen van de prestaties van hun leerlingen voor de basisvaardigheden van wiskunde, lezen en schrijven. Voor de toetsen zal Antwerpen gebruikmaken van de Nederlandse CITO-toets.

“We hebben nu weinig zicht op de leerevolutie van leerlingen op lange termijn”, zegt directeur onderwijskwaliteit Piet Van den Bussche. “Hiermee zullen we kinderen acht schooljaren lang kunnen volgen. Onze ambities zijn heel groot. We willen leerkrachten ademruimte geven om effectiever te werken en willen de lat zeker niet lager leggen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen