Hamas toont opnieuw video van Israëlische gijzelaar

De al-Qassam-brigade, de gewapende vleugel Hamas, toont een video waarop een Israëlische gijzelaar te zien is. De beelden hebben ze op de berichtendienst Telegram geplaatst. Het gaat om Nadav Popplewell, die werd gevangengenomen na de aanval van Hamas op 7 oktober. Volgens de al-Qassam-brigade is de man intussen overleden aan zijn verwondingen na Israëlische bombardementen. 

De video toont een man met een blauw oog die zichzelf identificeert. Terwijl hij zijn naam uitspreekt, staat hij voor een muur met witte tegels. De man vertoont tekenen van fysieke mishandeling.

De video duurt zo'n 10 seconden. Het is niet duidelijk wanneer de video is opgenomen. De beelden zijn voorzien van boodschappen in het Arabisch en Hebreeuws: "de tijd dringt" en "jullie regering liegt". 

Het gaat om de 51-jarige man Nadav Popplewell, die samen met zijn moeder werd ontvoerd uit een kibboets op 7 oktober. Popplewell had een Brits paspoort. Volgens de al-Qassam-brigade stierf hij aan zijn verwondingen, die hij had opgelopen tijdens een Israëlische luchtaanval op zijn geheime "detentieplaats".

Het zou "meer dan een maand geleden" gebeurd zijn. Er werd geen opnamedatum gespecificeerd. Zijn moeder werd eerder vrijgelaten tijdens een gevangenenruil tussen Hamas en Israël in november.

In de video wordt ook een foto getoond van een andere gijzelaar, Judih Weinstein. Zij zou ernstig gewond zijn geraakt bij de aanval van Hamas op 7 oktober. Maar ze zou na verzorging in een ziekenhuis in Gaza, terug naar haar "detentieplaats" gebracht zijn.
We hebben de beelden, noch de beweringen van de al-Qassam-brigade kunnen verifiëren.

Bekijk: Hamas toont in een video beelden van de gijzelaars Nadav Popplewell en Judih Weinstein

Videospeler inladen...

"Psychologische manipulatie"

Het is niet de eerste keer dat Hamas beelden verspreidt van gijzelaars. Vorige maand toonden ze video's onder meer de 23-jarige Hersh Goldberg-Polin en van Omri Miran (46) en Keith Siegel (64).

Israël veroordeelt het delen van dit soort propaganda video's. Ze bestempelen deze beelden als "psychologische manipulatie".

Onderhandelingen staakt-het-vuren in impasse

De video wordt verspreid op een moment dat de onderhandelingen over een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas in een impasse zitten. De gesprekken lopen nog steeds, maar de delegaties van de bemiddelende landen (Egypte, Qatar en VS) verlieten vorige week de onderhandelingstafel zonder akkoord.

Volgende week zouden de partijen opnieuw samenkomen, volgens Egyptische functionarissen. 

Aantal slachtoffers en gijzelaars

Op 7 oktober vielen verscheidene commando's van Hamas Israël aan vanuit de Gazastrook. 1.170 mensen kwamen om het leven en 250 mensen werden ontvoerd. 

Volgens Israël houdt Hamas nog meer dan 100 gijzelaars vast in Gaza, maar 36 van hen zouden overleden zijn. 105 andere gijzelaars werden eerder vrijgelaten tijdens een kortdurend staakt-het-vuren in november. Dat gebeurde in ruil voor de vrijlating van 240 Palestijnen, die door Israël gevangen werden gehouden. 

Israël lanceerde na de aanval op 7 oktober een nietsontziend militair offensief in Gaza, met als doel om Hamas uit te schakelen en de gijzelaars te bevrijden. Dat offensief eiste volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid bijna 35.000 doden.

Meest gelezen