Premier Michel legt motie naast zich neer en overleeft weer een slag, maar de oorlog is nog niet voorbij

© ISOPIX

“Dan moeten we de boel maar forceren”, dachten ze bij de oppositie. Ze stemden ervoor dat premier Michel een vertrouwensstemming moet vragen. Maar juridisch kán het parlement dat niet vragen. Dus legt de premier de motie naast zich neer, goed ­wetende dat hij nooit voldoende steun bijeen krijgt om zijn regering overeind te houden. “Dan moeten jullie maar een motie van wantrouwen indienen”, zegt de premier.

Arnout Gyssels

De loopgravenoorlog in de Wetstraat duurt voort. Premier Michel moest gisteren tekst en uitleg komen geven over zijn plannen nu zijn regering na het vertrek van N-VA haar meerderheid in de ­Kamer is kwijtgespeeld. En, vindt de oppositie, hij moest een regeringsverklaring afleggen en de daarbij horende vertrouwensstemming overleven. Dat is de enige manier waarop hij zijn regering de nodige wettelijke basis kan geven.

“Presenteer uw nieuwe regering, tot het zo ver is wordt het land geregeerd door een lamme eend”, zei N-VA-fractieleider Peter De Roover. Hij ­vergeleek de wisselmeerderheid waarmee Michel uiteindelijk het Migratiepact ging verdedigen in Marrakech met politiek overspel. En op de steun van N-VA moet hij niet rekenen. “U kan moeilijk verwachten dat de bedrogen echtgenote daags na de onenightstand voor het ontbijt zorgt.”

Alleen vindt de nieuwe oranje-blauwe regering niet dat ze het vertrouwen moet krijgen. Zij ziet zichzelf als een doorstart van Michel I zonder N-VA en die regering heeft het vertrouwen al gekregen. Doordoen is volgens CD&V, MR en Open VLD het verantwoordelijke om te doen. “Ik hoor ­iedereen zeggen dat ze geen vervroegde verkiezingen willen, maar dan proberen ze mij wel die richting uit te stuwen”, zei premier Charles ­Michel (MR). Een waslijst aan argumenten had hij om de val van de regering te vermijden: van Brexit-onderhandelingen tot het klimaatbeleid.

© BELGA

“Dan dwingen we ze maar”

Het maakte allemaal weinig indruk op de oppositiebanken. Onder impuls van PS trok ze vol in de aanval. “Wil de regering het vertrouwen niet vragen, dan dwingen we ze maar.” Een motie van wantrouwen indienen en zelf verantwoordelijk zijn voor eventueel vervroegde verkiezingen, ziet niemand zitten. Dus moet het dan maar met een motie om Michel te verplichten een regeerverklaring af te leggen en de daarbij horende vertrouwensstemming te ondergaan. Met vereende krachten – ook met N-VA dus – keurden de parlementsleden die goed. “Dit vragen wij ook, we kunnen niet anders.”

De premier liet prompt ­weten dat hij dat dus niet zou doen. “Het staat jullie volledig vrij een motie van wantrouwen in te dienen.” Wettelijk gezien staat Michel recht in zijn schoenen. “Hij en hij alleen kan beslissen het vertrouwen te vragen”, zegt ­Kamerlid en professor Grondwettelijk Recht Hendrik Vuye (Onafhankelijke). Een andere grondwetspecialist treedt hem daarin bij.

Maar het is tekenend voor de politieke onmacht van de ­regering-Michel. In geen enkel scenario krijgt de premier voldoende steun bijeengeschraapt om een vertrouwensstemming of een motie van wantrouwen te overleven. Deze slag heeft de premier overleefd, dinsdag komt er nog een kans voor de oppositie.

© BELGA

Waarom de regering volgens Michel niet mag vallen

Vervroegde verkiezingen zullen het land in ¬chaos storten, omdat de Vlaamse en Europese verkiezingen in mei regeringsvorming nagenoeg onmogelijk maken.

Dertien andere landen hebben een minderheidskabinet en dat werkt.

De Brexit zal een enorme impact hebben op België, de regering kan ons land vertegenwoordigen op het Europese niveau.

Als de begroting niet goedgekeurd raakt, dan volgen Europese sancties en kan dat gevolgen hebben voor de uitkeringen.

De sociale partners moeten onderhandelen over de loonsverhoging voor de privésector, mogelijk zal de regering moeten arbitreren.

Zonder regering kan ons land Europese subsidies mislopen, van groot belang voor onze bedrijven en onze landbouwers.

Vanaf januari is ons land niet-permanent lid van de VN-veiligheidsraad. Een leeg zitje zou een blamage zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen