Aandacht voor cijfers Unilever, Besi en Adyen op Damrak

Nieuws
Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag uit naar de resultaten van levensmiddelenconcern Unilever, chiptoeleverancier Besi en betaalbedrijf Adyen. Unilever, bekend van merken als Axe, Dove en Calvé, zag de omzet in het eerste kwartaal licht stijgen tot 15 miljard euro. Exclusief overnames en afgestoten activiteiten bedroeg steeg de omzet met 4,4 procent. Het aantal verkochte producten nam toe met 2,2 procent. Het concern bevestigde daarnaast de groeiverwachting voor dit jaar.
anp
donderdag 25 april 2024 om 08:30
Afbeelding
beeld anp

Besi zag de omzet en winst dalen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2023. De nieuwe bestellingen namen met ruim 23 procent af op kwartaalbasis. Ten opzichte van een jaar geleden ontving Besi dik 10 procent minder nieuwe orders. Voor het huidige kwartaal rekent het bedrijf op een vlakke omzet ten opzichte van het eerste kwartaal. Topman Richard Blickman sprak van solide resultaten in een markt, die volgens hem in een neergang zit.

Adyen profiteerde in het eerste kwartaal van de forse uitbreiding van een klant. Mede dankzij die groei van dit niet bij naam genoemde bedrijf had de onderneming bijna de helft meer werk. Ook maakten andere al bestaande klanten meer gebruik van de diensten van Adyen, waardoor het bedrijf het aantal transacties en de omzet zag stijgen.

Meta Platforms

Beleggers verwerken verder de cijfers van Meta Platforms. De eigenaar van Facebook boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht. Het socialemediabedrijf gaf echter een tegenvallende omzetverwachting af voor het huidige kwartaal. Ook verwacht Meta dit jaar meer kosten te maken door de vele investeringen in bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie (AI). Het aandeel kelderde in de zogeheten nabeurshandel op Wall Street zo’n 15 procent.

De AEX-index lijkt licht lager te beginnen. De Aziatische beurzen lieten donderdag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio zakte 2,2 procent. De aanhoudende daling van de Japanse yen wakkerde de speculatie aan dat de Japanse centrale bank zal ingrijpen om de waarde van de munt te stutten.

Fugro

Ook flitshandelaar Flow Traders en bodemonderzoeker Fugro openden de boeken. Bij Flow Traders namen de handelsinkomsten en de winst flink toe. Topman Mike Kuehnel sprak van sterk resultaat in het eerste kwartaal dankzij de toegenomen handelsactiviteit op het gebied van cryptomunten.

De euro was 1,0711 dollar waard, tegen 1,0686 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent meer op 82,91 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 88,17 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Grote kans op buien tijdens Nationale Herdenking op de Dam

Op de Dam in Amsterdam, maar ook elders in het land, is zaterdagavond grote kans op regen. Weeronline heeft de buiensituatie rond 20.00 uur in kaart gebracht en meldt dat de hevigste buien in Noord-Holland, Flevoland, Utrecht en Gelderland plaatsvinden.

Afbeelding

Nu ook pro-Palestijns protestkamp bij universiteit Dublin

Studenten bij Trinity College in Dublin hebben een tentenkamp opgezet op het universiteitscomplex. Ze willen daarmee protesteren tegen de Israëlische oorlog in de Gazastrook.

Afbeelding

Voorzitter Bosma herdenkt oorlogsslachtoffers in de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer heeft voorzitter Martin Bosma de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Hij bracht in zijn toespraak een hommage aan de helden van de oorlog.

Afbeelding

Blokker stelt toekomst veilig door akkoord met geldverstrekker

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Afbeelding

Franse justitie onderzoekt TotalEnergies om terreuraanval

De Franse justitie is een onderzoek gestart naar olie- en gasconcern TotalEnergies. Het Franse bedrijf heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan dood door schuld tijdens een jihadistische aanval in Mozambique in 2021.

Afbeelding

Delegatie Hamas aangekomen in Egypte voor overleg over bestand

Onderhandelaars van Hamas zijn zaterdag gearriveerd in Egypte, berichten Egyptische media. In dat land wordt onderhandeld over een nieuw bestand in de Gazastrook. Hamas moet nog laten weten of het instemt met een voorstel dat nu op tafel ligt.