Hoog tijd voor hoog bezoek: Drenthe viert eindelijk Koningsdag met de Oranjes

Achtergrond
Na 22 jaar viert de koninklijke familie de verjaardag van de vorst(in) weer in Drenthe. Koningsdag vindt zaterdag plaats in Emmen. Zo ziet de dag er dit jaar uit.
Anne Lok-Vader / rd
donderdag 25 april 2024 om 08:56
Op 30 april 2002 deed de koninklijke familie Hoogeveen en Meppel aan.
Op 30 april 2002 deed de koninklijke familie Hoogeveen en Meppel aan. beeld anp

Voor de provincie Drenthe was het het langst geleden dat de Oranjes op Koningsdag of Koninginnedag langskwamen. Op 30 april 2002 deed de familie Hoogeveen en Meppel aan. Dat bezoek stond eigenlijk een jaar eerder gepland, maar ging niet door vanwege de mond-en-klauwzeer-epidemie. Wel had de provincie een primeur: het was Máxima’s eerste Koninginnedag.

Alleen in 1982 werd Drenthe ook uitverkoren voor een bezoek. Toen ging de koninklijke familie naar Zuidlaren, in combinatie met het Friese Harlingen. 

Willem-Alexander trapte Koningsdag in 2014 af in De Rijp en Amstelveen, waar ze aanvankelijk op de inhuldigingsdag een jaar eerder al op de Oranjes hadden gerekend. De koning koos er daarna voor altijd naar één grotere plaats te gaan. Twee keer..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Dit voormalige baptistenkerkje in Apeldoorn is een prima plek om te wonen en werken.

Koken op de plek van het altaar: van baptistenkerk naar energiezuinige woning

De eigenaren van een voormalig baptistenkerkje in Apeldoorn zoeken kopers die hun energiezuinige en eigentijdse woning willen overnemen, die ook nog elementen herbergt uit de tijd dat het een godshuis was.

Lara  in haar winkel in Middelburg

Lara heeft een eigen kledingwinkel in Middelburg. 'Grote steden zijn tof, maar ik miste de ruimte'

De Zeeuwse Lara ontwerpt en maakt haar eigen kleding. Doordeweeks zit ze veel achter haar naaimachine, maar op zondag kiest ze bewust voor een dag zonder werk. ‘ Anders is mijn creativiteit ver te zoeken’.

Mae werd met 26 weken geboren. 'Het was allemaal zo onwerkelijk; je kindje ligt in een plastic kastje. Ze was zo klein, 890 gram. Dat is wel ieniemienie natuurlijk.'

Dionne en Nico wonen in een Ronald McDonald Huis. 'We zijn zo heel dicht bij Mae'

Mae werd met 26 weken veel te vroeg geboren. In ziekenhuis Isala Zwolle kan zij rustig verder groeien. Haar ouders wonen al die tijd in een Ronald McDonald Huis. ‘Op dit moment voelt dit voor mij meer als thuis dan thuis.’

Cathelijne Verboeket-Crul: 'Vaak ervaren mensen pas in het hospice meer verdieping in hun leven en hun relaties.'

Hoe is het om te sterven in het hospice? 'Soms is er strijd tot het laatste moment'

Geen sterfbed is hetzelfde, weet verpleegkundig specialist Cathelijne Verboeket-Crul. In het hospice maakte ze er honderden mee. Over nabij zijn, visioenen en sterven in je favoriete slaaphouding.

Pieter van Vollenhoven mocht vroeger op zijn verjaardag altijd op stap met de koninklijke familie op Koninginnedag.

In de koninklijke familie heeft Pieter van Vollenhoven een unieke plaats, en niet omdat hij 'man van' is

De echtgenoot van prinses Margriet schroomt niet zijn mening ten beste te geven. Afgelopen dinsdag werd hij 85 jaar. In de loop der jaren twitterde hij erop los. ‘Als wij stemmen, moet je de uitslag respecteren!’

De collectie van Wieger Nieuwenhout staat door het hele huis opgesteld. 'Mijn verzameling bestaat namelijk vooral uit objecten die voor 1950 gemaakt zijn.'

Verzamelaar Wieger heeft gloeilampen van 130 jaar oud: 'Dat die nog werken snap ik wel'

Wieger Nieuwenhout (62) uit Leeuwarden spaart oude elektrische materialen van voor 1950. Zijn osmiumlamp, die rond 1900 gemaakt werd, is bijzonder. ‘Van deze lampen vind je er geen tien in Nederland.’