Het mag niet van Brugge, maar er zal hoedanook binnenkort massaal bier geklonken worden

© ddj

De organisatoren van ‘De Langste Toost’ mogen opgelucht ademhalen. Nadat de stad Brugge hen had verboden om in een recordpoging met tweeduizend man bier te klinken in het stadscentrum, biedt Damme hen een uitweg. “We zien het weer helemaal zitten”, zegt voorzitter Marc Vandepitte.

Dieter De Milde

LEES OOK: Duizenden liters besteld en deurwaarder vastgelegd. Toch verbiedt burgemeester wereldrecordpoging bier klinken

Woensdag raakte bekend dat de wereldrecordpoging bier klinken die door de Brugse Autonome Bierproevers (BAB) gepland stond op 9 september, op een njet stootte van het Brugse stadsbestuur(zie ‘Het Nieuwsblad’ van woensdag 23 augustus). De bedoeling: met tweeduizend bierliefhebbers in een dubbele rij het glas heffen en klinken van de Markt tot aan ’t Zand, en terug. Maar politie en preventiedienst gaven een negatief advies uit schrik voor glasscherven. Ook de dienst Lokale Economie uitte bezwaren omdat op het startuur nog autoverkeer zou passeren.

Twee alternatieven

De organisatie moest dus in allerijl op zoek naar een andere locatie, zeker nadat ook de Vesten door het Brugse stadsbestuur werden afgekeurd. De vrees voor een afgelasting zat er al dik in tot zich spontaan twee alternatieven aanboden. “Ik kreeg inmiddels bericht van het Damse stadsbestuur én van de beheerders van het Oud Sint-Jan om in gesprek te gaan”, zegt voorzitter van de BAB Marc Vandepitte opgelucht.

Burgemeester van Damme Joachim Coens (CD&V) bevestigt de interesse. “Er was al telefonisch contact en we zitten vandaag samen met de organisatoren”, zegt hij. “Ons alternatief: een toost vanuit de benedenhallen van het stadhuis via de Damse Vaart in de richting van Brugge. In eerste instantie lijkt dat voor ons een haalbare kaart.”

Of de vele fietsers langs de Damse Vaart ook niet moeten vrezen voor glasscherven? “We gaan uiteraard strikte afspraken moeten maken, maar dat zullen we op de vergadering in detail bespreken.”

De BAB zit donderdag samen met beide partijen en wil kort op de bal spelen. “Enerzijds is de Damse Vaart een idyllische locatie, anderzijds zijn we een Brugse vereniging en kunnen we in de tuin van het Oud Sint-Jan op Brugse bodem blijven. Sowieso hakken we donderdag na de vergaderingen, de knoop door.”

www.facebook.com/Delangstetoost

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen