© atv

Kraan hijst obelisk weer op gevel Antwerps stadhuis na herstelling stormschade: “De kroon is terug”

Antwerpen -

Met een mobiele kraan werd vrijdag in alle vroegte de herstelde obelisk teruggeplaatst op de gevel van het stadhuis. Het object raakte in november van vorig jaar beschadigd tijdens de doortocht van storm Ciaran en werd weggenomen voor herstelling.

Patrick Van de Perre

Tijdens de bewuste storm van begin november was vanop de Grote Markt te zien hoe de zuidelijke obelisk door de stormwinden heen en weer bewoog. Daarop besliste de brandweer om hem bijkomend te zekeren met touwen aan de dakstructuur van het stadhuis.

Na een nieuwe storm, op 7 november, werd de obelisk gedemonteerd en overgebracht naar een atelier voor onderzoek en herstelling. Uit dat onderzoek bleek dat er geen sprake was van een constructiefout, wel was er speling op de verschillende onderdelen van de zuil. Dat verklaart meteen waarom de obelisk tijdens de stormen bewoog.

LEES OOK. Stadhuis moet het even met een obelisk minder doen, experts onderzoeken of de zuil stormschade heeft opgelopen

© Jan Van der Perre

Twee gescheurde soldeernaden zijn ondertussen hersteld en er werden extra verstevigingen aan de naden aangebracht. De obelisk werd vrijdagochtend met een mobiele telescoopkraan opnieuw op zijn plek gezet. Tegelijkertijd werd ook de tweede obelisk, die niet beschadigd raakte, nagekeken en preventief versterkt.

“Obelisken zijn de kroon”

“Als Antwerpen de ‘kroon der steden van gansch Europa’ is, zoals Vondel ons toedichtte, dan zijn de obelisken de kroon van ons trotse stadhuis. Daarom dat ze tijdens de recente restauratie met zorg werden nagekeken en hersteld”, zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Van april 2018 tot juni 2022 onderging het stadhuis een volledige restauratie. Hierbij werd ook de gevel met verschillende sierelementen aangepakt. De twee koperen obelisken met vergulde bol en spits werden volledig gedemonteerd en hersteld.

“Ernstige roest had hun binnenwerk en verankering aangetast. Een nieuwe structuur van rood koper en roestvrij staal maakte de obelisken klaar voor de toekomst, alle andere onderdelen werden grondig gerestaureerd en de spitsen werd opnieuw met bladgoud verguld”, legt Bart De Wever uit.

Oorspronkelijk was de gevel van het stadhuis bekleed met twee stenen obelisken. Die werden in de zeventiende eeuw vervangen door koperen exemplaren, maar het is niet zeker of de huidige versies effectief nog uit die periode stammen. In 1992 werd al een restauratie uitgevoerd, maar daarbij werden weinig roestwerende maatregelen getroffen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen