Jonge asielzoekers verzamelen rond wifi-hotspots: gemeente neemt drastische beslissing

© ddl

Het gemeentebestuur van Steenokkerzeel heeft het wifi-netwerk van GC De Corren voor onbepaalde tijd afgesloten omdat er steeds meer klachten binnenkwamen over jonge, rondhangende asielzoekers die data aftapten.

Dieter De Beus

Bezoekers van het gemeenschapscentrum De Corren in Steenokkerzeel zullen voortaan hun 4G moeten inschakelen als zij het internet willen raadplegen. Het gemeentebestuur van Steenokkerzeel heeft het wifi-netwerk voor onbepaalde tijd afgesloten. De voorbije maanden troepten immers steeds vaker jonge asielzoekers uit het open asielcentrum in de Keizerinlaan rond het gemeenschapscentrum om te surfen op het internet. Dat veroorzaakte een groeiend onveiligheidsgevoel bij de buurtbewoners. “Die jongeren deden op zich niets verkeerd”, zegt burgemeester van Steenokkerzeel Kurt Ryon (Klaver-N-VA). “Maar het hoort niet dat zij hele dagen, vaak tot middernacht, rond de publieke plaatsen hangen om internet af te tappen.”

Ook voor woningen

Het probleem stelt zich niet alleen rondom het gemeenschapscentrum, ook aan de sporthal hangen jonge asielzoekers rond op zoek naar gratis internet. “Dat zijn bij momenten groepjes van wel tien personen. Wanneer deze een Telenet-hotspot vinden, zetten ze zich zelfs voor de deur van gezinswoningen. Dat kan natuurlijk niet. De gemeente kreeg steeds meer klachten binnen en daarom werd besloten om in te grijpen. Het internet in De Corren werd afgesloten, zolang er geen openbaar netwerk wordt geïnstalleerd in het open asielcentrum.”

Probleem verplaatst

Ryon dringt er bij Binnenlandse Zaken inmiddels al twee jaar op aan om draadloos internet te installeren. “Maar we worden steeds met een kluitje in het riet gestuurd. Daarom grijpen we nu zelf in. Inmiddels kregen we de belofte van minister Maggie De Block dat het internetprobleem volgende week opgelost wordt. Afwachten of deze keer wel woord wordt gehouden.”

Het internet mag dan wel afgesloten zijn in De Corren, het probleem is nog niet verholpen. De jongeren verplaatsten zich inmiddels naar het Sociaal Huis waar ze ook gratis kunnen surfen op het web. “De politie zal er extra controleren. Zij zullen de jongeren aanmanen om terug te keren naar het open asielcentrum. De jongeren moeten immers om 20 uur terug zijn in het centrum.”

De gemeente denkt intussen ook na over manieren om het netwerk beter te beveiligen, bijvoorbeeld met dagcodes.