Direct naar artikelinhoud
verkeer

Problemen bij Belgocontrol opgelost: luchtverkeer wordt geleidelijk hernomen

Problemen bij Belgocontrol opgelost: luchtverkeer wordt geleidelijk hernomen
Beeld Photo News

Het technische probleem bij Belgocontrol, waardoor het hele Belgische luchtruim ontruimd was, is opgelost. Dat meldt de luchtverkeersleider aan Belga. Op Brussels Airport is een vijftiental vluchten geannuleerd. Morgenvroeg zou alles weer normaal zijn.

, en

Het luchtverkeer in België wordt sinds 17.30 uur geleidelijk weer opgestart. "Het probleem dat we hadden met het opladen van de vluchtgegevens, is nu opgelost. De gegevens zijn weer beschikbaar en het luchtverkeer zal gradueel kunnen hernemen", zegt Dominique Dehaene, woordvoerder van Belgocontrol. "Maar we denken dat het nog twee tot drie uur kan duren voordat alles weer normaal verloopt."

Passagiers mogen naar de luchthaven komen, maar informeren zich best op voorhand bij hun luchtvaartmaatschappij.

De luchtverkeersleider had kort na 16 uur de opdracht gegeven voor een "clear the sky". Die maatregel houdt in dat er boven het Belgische luchtgebied geen vluchten onder de 7.500 meter meer kunnen plaatsvinden. Voor de overvliegende vluchten op grotere hoogte was er geen probleem, omdat die onder het toezicht van Eurocontrol vallen.

De reden voor de maatregel was een probleem met het opladen van de vluchtdata. Daardoor kon de luchtverkeersleider de vliegtuigen boven ons land niet meer accuraat volgen en aansturen. Ze kon met andere woorden niet met zekerheid zeggen van waar een vliegtuig kwam, wat de bestemming was, waar het zich precies bevond en op welke hoogte en met welke snelheid het vloog.

Twitter bericht wordt geladen...

Dat is problematisch, aangezien het de taak van de luchtverkeersleider is om de veiligheid in het luchtruim te garanderen. Dat kan niet wanneer de gegevens om dat te doen ontbreken, aldus Dehaene. "Daarom hebben we deze ultieme veiligheidsmaatregel afgekondigd. Het is zeer uitzonderlijk dat we zoiets doen, maar ik wil benadrukken dat het om een puur technisch probleem gaat. Er is geen sprake van een dreiging van welke soort dan ook. De veiligheid van het luchtverkeer is ook niet in gevaar. Door deze maatregel willen we ervoor zorgen dat er ook geen gevaar ontstaat."

Alle vluchten afgeleid

Door de maatregel mocht geen enkel vliegtuig meer opstijgen of landen. Alle vluchten die onderweg waren naar een Belgische luchthaven werden afgeleid en de vliegtuigen die gepland stonden om te vertrekken, werden aan de grond gehouden. Eurocontrol kondigde aan dat de procedure tot minstens 19 uur zou duren, maar volgens Belgocontrol is het probleem intussen van de baan en kan het luchtverkeer hervatten.

Ook luchtvaartspecialist Luk De Wilde spreekt van een “uitzonderlijke” situatie. “Het komt wereldwijd wel eens voor dat de luchtverkeersleiding door technische problemen uitvalt, maar dit is wel bijzonder. Het zou gaan om een probleem dat ontstaan is bij een update van het systeembeheer. Het is vanmiddag wat minder druk, maar in de loop van de avond staat meer luchtverkeer gepland.”

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

De maatregel heeft ook een impact op de luchthavens in de buurlanden. “Overvliegende vliegtuigen vallen onder Eurocontrol. Deze storing heeft alleen impact op laagvliegend luchtverkeer en inkomende of uitgaande vluchten. Die vliegtuigen worden afgeleid naar omliggende luchthavens, zoals Lille, Amsterdam, Eindhoven of Maastricht. Maar ook daar kunnen ze slechts een bepaalde hoeveelheid verkeer aan.”

Informeren

In Zaventem is als gevolg van de maatregel een vijftiental vluchten geannuleerd. Andere toestellen zijn afgeleid naar buitenlandse luchthavens. Passagiers mogen naar de luchthaven blijven komen, maar informeren zich best op voorhand bij hun luchtvaartmaatschappij, klinkt het bij Brussels Airport. Brussels Airport verwacht dat alle vluchten vanaf vrijdagochtend op het voorziene tijdstip kunnen vertrekken. 

Brussels Airlines heeft twaalf vluchten moeten schrappen en zegt dat een duizendtal passagiers getroffen is. "Voor de klanten die vastzitten, wordt een hotel voorzien", zegt woordvoerder Kim Daenen. 

Op de regionale luchthavens van Oostende en Antwerpen waren de gevolgen beperkt. In Oostende staan vandaag nog twee aankomsten gepland, maar pas na 19 uur. Eén uitgaande vlucht moest uitgesteld worden. In Antwerpen zijn de resterende vier vertrekkende vluchten vertraagd, net zoals drie aankomsten.