Direct naar artikelinhoud
Schild & Vrienden

Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove mag masterproef afwerken aan UGent

Dries Van Langenhove.Beeld Photo News

Dries Van Langenhove, de oprichter van Schild & Vrienden, mag dan toch zijn masterproef in de rechten afmaken aan de UGent. Dat maakte rector Rik Van De Walle bekend. Eerder bleek dat Van Langenhove juridische stappen wil ondernemen tegen de UGent.

De advocaten van Van Langenhove zetten een kort geding-procedure op om hem terug te laten studeren en zijn plaats in de raad van bestuur, waaruit hij werd geschorst, terug te krijgen. Nu krijgt hij de toelating om zijn masterproef af te werken, maar blijft zijn toegang tot de universiteit ontzegd.

"Met het afronden van het academiejaar 2017-2018, is gebleken dat Dries Van Langenhove in academiejaar 2018-2019 geen lesactiviteiten meer moet bijwonen", klinkt het nu bij de Ugent. "Hij moet enkel nog een masterscriptie finaliseren." Daarvoor moet hij wel een promotor vinden zonder dat hij de gebouwen of terreinen van de UGent betreedt.

“Op die manier willen we dat de rust en orde op de campus gegarandeerd blijft”, klinkt het bij de universiteit. “Als hij een promotor vindt die hem wil begeleiden, kan hij de scriptie met de geldende ordemaatregelen afronden.”

Voorlopig is het onduidelijk of het kort geding door zal gaan.

"Onrecht"

De rechtenstudent werd aan de universiteit geschorst door rector Rik Van de Walle, maar legt zich daar niet bij neer. "Ik vind het een groot onrecht dat men mijn diploma, waarvoor ik al enige jaren noeste arbeid heb verricht, wil afnemen vlak voordat ik afstudeer." Zijn plaats in de Raad van Bestuur van de Universiteit Gent, geeft hij niet op. "Ik wil het mandaat waarvoor ik democratisch door duizenden studenten ben verkozen, uitvoeren", klinkt het.

Over de toekomst van Schild & Vrienden blijft Van Langenhove vaag, "we zullen zien wat de komende maanden brengen." Dat de studentenvereniging zich bezondigd heeft aan ondemocratische impulsen, ontkent Van Langenhove. "Ik vind dat de media eenzijdig, sensationeel en zelfs manipulatief hebben gereageerd op de hetze die gecreëerd is door (het VRT-reportageprogramma, nvdr) Pano."

Onderhoud

Van Langenhove had eerder een onderhoud met de rector van de UGent, Rik Van de Walle, al wil de universiteit niet communiceren over de inhoud van het gesprek.

Studentenvertegenwoordiger Eline Vandewalle vraagt dat ook de twee leden van Schild & Vrienden in de Sociale Raad van de universiteit opstappen en dat een "ethische code voor een universiteit zonder fascisme en extreemrechts" wordt opgesteld. Een tuchtcommissie van de UGent buigt zich ondertussen over het lot van Dries Van Langenhove.

Het parket van Oost-Vlaanderen voert ondertussen nog steeds een onderzoek naar eventuele strafbare feiten gepleegd door Schild & Vrienden. Vorige week werden daarvoor nog een vijftiental huiszoekingen uitgevoerd.