© Evi Smets

© Evi Smets

© Evi Smets

© Evi Smets

© Evi Smets

© Evi Smets

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Stad zet duurzame helden in de kijker

Dagelijks zetten heel wat Bilzenaren zich op diverse manieren in voor een betere en meer duurzame wereld. 12 Bilzerse 'Duurzame helden' werden - net als in bijna 100 andere gemeenten - in de kijker gezet tijdens de Week van de Duurzame Gemeente van 18 tot 25 september. Zij verpersoonlijken één of meerdere SDG(s) (Sustainable Development Goals), internationale afspraken binnen de Agenda 2030 van de VN over o.a. armoedebestrijding, klimaatactie, gezondheid en welzijn en veiligheid. Dankzij deze campagne, een initiatief van VVSG, kregen ze een ideaal platform om hun werkzaamheden in professionele context of vrije tijd te kaderen en tentoon te spreiden.

Evi Smets

Maak kennis met:

Ann van Goethem

Ann bouwde afgelopen winter samen met een actiegroep een zogenaamde ‘Wiglo’ of wilgenhut en een insectenhotel langs het Kalverpad in Grote-Spouwen. Bedoeling is de locatie te laten ontwikkelen tot een uitdagende speelboomgaard waar kinderen vrijuit in kunnen ravotten, kampen bouwen en genieten van de natuurlijke omgeving.

Carine Schoubs

Carine is vrijwilligster bij de huiswerkbegeleiding van de stad en biedt de kinderen op die manier een stimulerende leeromgeving. Ze staat hen bij met raad en daad en gebruikt haar pedagogische achtergrond om de nodige basisvaardigheden bij te brengen.

Daniëlle Brepoels

Als onderneemster van Cand’art, ook wel bekend als 'de lekstokkenfabriek' staat Daniëlle zonder meer haar mannetje. Een vrouw die met passie haar beroep uitoefent en zo een voorbeeld vormt voor vele vrouwen!

Eco-lover

In de concept-store van Eco-Lover staat duurzaamheid centraal. Uitbaatster Evi heeft het groene hart op de juiste plaats.

Encon

Het duurzaamste kantoorgebouw van Europa staat in Bilzen. Encon ontwikkelde op de industriezone Kieleberg een hyperduurzaam gebouw, genaamd ‘Infinity’. Het bedrijf is gespecialiseerd in het opsporen van rendabele energiebesparingen en helpt bij het produceren van duurzame energie.

Jef Hermans en Jacqueline Jansen

Jef en Jacqueline staan als koppel klaar voor de medemens. Als buddy’s van vluchtelingen in Bilzen helpen ze bij de dagdagelijkse beslommeringen en bevorderen ze zo de integratie van vluchtelingen in de samenleving.

Jos(eph) Maeger

Als chauffeur voor de Bilzerse mindermobielencentrale legt Jos jaarlijks duizenden kilometers af om zijn passagiers veilig naar hun eindbestemming te brengen. Jos is één van de 18 chauffeurs die met een groot hart de mobiliteit van de mindermobielen in Bilzen weet te verhogen.

Orper

Orper is een project in Kinshasa dat instaat voor de opvang en scholing van straatkinderen. Orper maakt deel uit van de WOS (Werkgroep Ontwikkelingssamenwerking) van de stad Bilzen.

Repair café Bilzen - Sandra Funk

Iedere eerste donderdag van de maand is Sandra Funk actief in het Repair café in Lokaal Dienstencentrum De Wijzer. Samen met collega-vrijwilligsters Goedele en Francine herstelt ze er gratis kleding om op die manier de afvalberg te verminderen. Ze start binnenkort met een nieuw project waarbij gratis naailessen en -tips worden gegeven. In haar vrije tijd maakt ze van afgedankte jeansbroeken handtassen, rugzakken en gsm-hoesjes.

Share & Care - Jeannine van Berghen

Jeannine is voorzitster van Share & Care, een vrijwilligersorganisatie die maandelijks deelpleintjes organiseert in Bilzen. Mensen kunnen er kosteloos materialen binnenbrengen om ze een tweede leven te geven. Share & Care bestrijdt zo de verspillingsmaatschappij en de armoede.

Sint-Vincentius Bilzen

Sint-Vincentius Bilzen is een armoedeorganisatie die onder andere focust op de verdeling van voeding en kledij. De vereniging biedt sinds kort ook dagverse groenten aan. (foto Johnny Geurts)

Het Klein Kasteeltje en 't Scholierke

Een honderdtal kinderen uit de lagere scholen ’t Scholierke uit Kleine-Spouwen en Het Klein Kasteeltje uit Rijkhoven plantten afgelopen jaar maar liefst 2.000 bomen en ontwikkelden zo het gloednieuwe Rix bos, het tweede grootste nieuwe bos van Bilzen!

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer