Direct naar artikelinhoud
Venezuela

Venezuela censureert op grote schaal kritische nieuwssites

Venezolaans president Nicolás Maduro.Beeld AP

De Venezolaanse overheid blokkeert op grote schaal de toegang tot nieuwswebsites en kanalen, om negatief nieuws over het land zoveel mogelijk te censureren. Dat meldt Human Rights Watch (HRW).

Het Venezolaanse staatsbedrijf CANTV, de belangrijkste internetprovider van het land, blokkeert herhaaldelijk de toegang tot regeringskritische nieuwswebsites als La Patilla, El Nacional en El Pitazo. Het land zit in een zware economische crisis, met een inflatie die de pan uit swingt, en massale armoede. 

Om te voorkomen dat negatief nieuws over die crisis de bevolking bereikt, censureert het regime van president Nicolás Maduro nu massaal de nieuwsmedia. Dat hebben lokale ngo's gemeld aan Human Rights Watch.

“Al meer dan tien jaar is de Venezolaanse regering haar bevoegdheid om de media te reguleren aan het uitbreiden en misbruiken”
Human Rights Watch

“Al meer dan tien jaar is de Venezolaanse regering haar bevoegdheid om de media te reguleren aan het uitbreiden en misbruiken”, stelt de mensenrechtenorganisatie. “Ze heeft op agressieve wijze het aantal dissidente media verminderd.”

Een beperkt aantal kranten, websites en radiostations blijft de regering bekritiseren, maar door de angst voor represailles neemt de zelfcensuur toe, stelt HRW.

Belangrijke nieuwskanalen

Steeds meer Venezolanen zoeken nieuws op het internet, en dat zou Maduro zorgen baren. “De regering van Nicolás Maduro bagatelliseert flagrante misbruiken door veiligheidstroepen en ontkent het bestaan van de humanitaire crisis in het land en de uittocht van Venezolanen”, stelt Human Rights Watch. “Ze geeft ook geen informatie van algemeen belang, zoals nauwkeurige statistieken over de gezondheidscrisis in het land."

Hoewel de Venezolaanse grondwet voorziet in het recht op toegang tot informatie, geeft het regime na tientallen verzoeken van lokale organisaties nog steeds geen informatie vrij.