Direct naar artikelinhoud
#Metoo

Ian Buruma weg bij ‘New York Review of Books’ na #MeToo-essays

Ian Buruma.Beeld Merlijn Doomernik

Ian Buruma, de Nederlandse hoofdredacteur van de gerenommeerde New York Review of Books, is opgestapt na ophef over een artikel geschreven door een man die werd beschuldigd van seksueel geweld.

"Ik kan er nu niets over zeggen", zegt Buruma woensdagmiddag over de telefoon. Een uitgever bevestigt wel dat Buruma weg is. Hij zat pas een jaar aan het roer van een van de meest prestigieuze tijdschriften van het land, dat boekrecensies en maatschappelijke essays combineert.

Buruma kreeg de afgelopen dagen de wind van voren omdat hij vrijdag in een interview een artikel verdedigde dat nog moest verschijnen, maar al was uitgelekt en veel kritiek had gekregen. In dat essay, onderdeel van een drieluik getiteld The Fall of Men, beschrijft de Canadese oud-radiomaker Jian Ghomeshi hoe hij tot paria is verworden na beschuldigingen van seksueel geweld. Hij vindt zichzelf niet zozeer een dader, maar een slachtoffer.

'Genuanceerd' verhaal

Ghomeshi werd in 2014 en 2015 door meer dan twintig ex-partners beschuldigd van bijten, wurgen en slaan. In 2016 werd hij vrijgesproken, onder meer omdat de drie vrouwen die tegen hem getuigden hun verhaal veranderden.

De kritiek is dat Ghomeshi in zijn 'genuanceerde' verhaal sommige feiten verdonkeremaant. Ook vergeet hij te melden dat hij toen excuses heeft aangeboden - een indicatie dat hij wel degelijk dingen verkeerd heeft gedaan.

Tegen die kritiek moest Buruma zich verdedigen, in een interview met website Slate. Waarom had hij dit stuk gepubliceerd?

"Ik wil mensen helpen over dit soort dingen na te denken", zei Buruma. "Dit gaat niet over verkrachters. Dit gaat over mensen die zich seksueel slecht gedragen hebben. Hoe moeten zij worden gestraft? Dat is veel troebeler. Hoe ga je om met dat soort gevallen? Moet dat altijd duren?"

Modern taboe

Maar intellectueel Buruma (66) strandde op een modern taboe. Wie een dader aan het woord laat wordt er zelf ook een, zo lijkt het. "Vooral in Amerika, waar een sterk puriteinse traditie is, wordt het debat snel hysterisch", zei Buruma vorige maand in een interview met de Nederlandse krant de Volkskrant, toen het ging over #MeToo en Woody Allen.

'In Amerika, waar een sterk puriteinse traditie is, wordt het debat snel hysterisch'
Ian Buruma

Tegen Slate zei Buruma een 'ambivalente' houding te hebben over #MeToo. "De beweging is een noodzakelijke correctie op het mannelijk gedrag en dus een volkomen goed ding. Maar zoals alle goede bedoelingen, kan ze ongewenste gevolgen hebben." Vijf dagen later was hij ontslagen.