© Joren De Weerdt

Auto rijdt in op woning: “We waren televisie aan het kijken en toen ging plots het licht uit”

De bewoners van een huis in de Smidstraat in Berlaar zijn vrijdagavond omstreeks 19.15u opgeschrikt toen een wagen inreed op hun woning. “Mijn vrouw heeft de voordeur opengedaan en toen zag ze dat er een auto tegen onze garage was gereden”, getuigt bewoner Ronny Van Loock.

Bert Provoost, THEO DERKINDEREN

De vier vrienden uit Berlaar waren een ritje aan het maken om de nieuwe geluidsinstallatie in de wagen te testen. De 19-jarige bestuurder verloor de controle over het stuur terwijl hij in de richting van het centrum over de spooroverweg reed. “We zijn na die overweg beginnen tollen en het volgende dat we weten is dat we tegen dit huis tot stilstand zijn gekomen. Drie van ons zijn meteen uit de auto kunnen stappen. Eén vriend is door de brandweer bevrijd moeten worden”, zegt een passagier.

Het traject van de wagen is opmerkelijk. Na de overweg week de auto af naar rechts. De wagen trok eerst een diep spoor in de kiezelsteentjes bij de buren en ramde achtereenvolgens tegen een reclamebord, vloog over een beekje, vernielde een lage betonnen afsluiting, ging door enkele struiken in de voortuin en kwam uiteindelijk tot stilstand tegen de garage, die ingebouwd is in de woning. “Toen we uitstapten zagen we dat we met de achterkant van de auto tegen het huis gebotst waren”, zegt de passagier nog.

© Joren De Weerdt

De bewoners van het huis zaten klaar voor een rustige vrijdagavond, maar dat draaide anders uit. “Mijn vrouw en ik waren televisie aan het kijken. Plots hoorden we een grote bonk en ging het licht uit. We dachten eerst nog dat er iemand tegen de elektriciteitspaal was gereden. Mijn vrouw heeft de voordeur opengedaan en toen zag ze dat er een auto tegen onze garage was gereden”, vertelt Ronny Van Loock.

“Ik ben blij dat er geen zwaargewonden zijn gevallen. Anderzijds ziet het er wel naar uit dat de schade vrij groot is. De garagepoort is vernield, de muren rondom zijn serieus geraakt en zelfs rond onze voordeur zie je dat de bakstenen verschoven zijn. De auto die binnen stond is beschadigd, de elektrische fiets is dubbelgeplooid.”

Zelfs rolluiken vol gaten

Zelfs aan de rechterzijgevel werd schade opgemerkt. “Ik zag net dat zelfs onze rolluiken vol gaatjes zitten. De auto heeft de kiezelsteentjes weggeslingerd. Het lijken wel gaten van hagel”, zegt Ronny.

De brandweer moest de woning stutten. “De bewoners kunnen wellicht in hun huis blijven wonen. Er is geen verder instortingsgevaar en de elektriciteit werkt weer. Maar de schade is aanzienlijk”, zegt brandweercommandant Walter Van Rompaey van brandweerzone Rivierenland.

De politie onderzoekt of overdreven snelheid aan de basis ligt. De bestuurder werd aan een alcoholtest onderworpen. Hij had niet te veel gedronken.