Direct naar artikelinhoud
Transitmigratie

N-VA wil mensen zonder papieren effectief vervolgen

Transitmigranten.Beeld Photo News

Wie hier verblijft zonder papieren en geen asiel aanvraagt, overtreedt de wet en riskeert een gevangenisstraf. "Maar de wet blijft vandaag dode letter", zegt N-VA-fractieleider Peter De Roover. Hij roept minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op om de wet toe te passen. 

In de aanpak van transitmigratie ziet Peter De Roover van N-VA een grote blinde vlek. "Een onwettig verblijf is strafbaar. Wie tegen de lamp loopt, riskeert tot drie maanden cel. Wie zich een tweede keer laat betrappen, tot een jaar. Maar de parketten vervolgen mensen zonder papieren niet." 

Volgens de federale fractieleider moet wie kan worden uitgewezen, gerepatrieerd worden. Maar die vlieger gaat niet voor elke migrant, die geen asiel wil, op – bijvoorbeeld omdat een repatriëring naar het herkomstland volgens de internationale richtlijnen niet mag. Nu het probleem acuut wordt, vindt hij dat de wet – een van de weinige instrumenten die we zelf in handen hebben – toegepast moet worden. 

"Illegalen krijgen het bevel om ons land te verlaten, maar wie zijn voeten eraan veegt, riskeert niks? De mensen begrijpen dit niet meer." De Roover gelooft dat de kans op een celstraf ontradend zal werken.

Dat N-VA net nu in de richting van CD&V kijkt voor de strijd tegen transitmigratie, is geen toeval. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken kreeg de voorbije dagen scherpe kritiek, nadat hij de deur voor criminelen zonder papieren opende om transitmigranten op te sluiten. "Je kan de handen van Theo Francken niet op de rug vastbinden en dan zeggen dat hij de boksmatch niet wint. Hij kan doen wat in zijn bevoegdheid ligt, maar juridisch zijn er ook opties. Ik verwacht dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een partner is in deze strijd." 

Maar minister Geens loopt niet meteen warm voor het voorstel.