Luister naar

In memoriam: Gezicht van de Verenigde Naties

Nieuws
‘In veel opzichten wás Kofi Annan de Verenigde Naties’, zo kenschetste VN-topman Antonio Guterres zijn zaterdag overleden voorganger Kofi Annan. De 80-jarige Anan overleed in Bern na een kort ziekbed.
Gerhard Wilts
maandag 20 augustus 2018 om 03:00
In memoriam: Gezicht van de Verenigde Naties
In memoriam: Gezicht van de Verenigde Naties ap / Luca Bruno

Met het heengaan van de Ghanese diplomaat Kofi Annan verliest de wereld ‘een groot en charismatisch mens’, reageerde premier Mark Rutte op het overlijden. ‘Als secretaris-generaal van de VN heeft hij zich altijd op bevlogen en weloverwogen wijze ingezet voor vrede en veiligheid in de wereld, met speciale aandacht voor mensenrechten.’

De Ghanees Annan werd geboren op 4 april 1938, samen met zijn tweelingzus Effua Atta. Hij was secretaris-generaal van de VN van 1997 tot 2006. Annan sprak vloeiend Engels, evenals Frans en verschillende Afrikaanse talen.

Zijn ambtsperiode werd gedomineerd door Irak, maar hij deed ook veel voor het door oorlogen, hongersnood, vluchtelingenproblematiek en ziekten geteisterde Afrika. Annan, die bekend stond als optimist en bruggenbouwer, slaagde erin fondsen bijeen te brengen voor de bestrijding van de aidsepidemie. Ook stroomlijnde hij de VN-bureaucratie. In 2001 kregen Annan en de VN de Nobelprijs voor de Vrede voor hun streven naar een beter georganiseerde en vreedzamere wereld.

Annan heeft tijdens zijn meer dan veertig jaar omvattende carrière bij de Verenigde Naties, die hij in 1962 begon, vele politieke mijnenvelden overleefd.

Na 2001 liep zijn tot dan toe ongeschonden imago echter deuk na deuk op. Interne conflicten en schandalen, onder meer rond de mogelijke rol van zijn zoon Kojo bij fraude met het Iraakse olie-voor-voedselprogramma, leerden hem dat roem vergankelijk is. Van veelgeprezen hervormer werd hij het middelpunt van alles wat fout ging bij de Verenigde Naties.

Toch prees de huidige VN-secretaris Antonio Guterres zijn voorganger om diens ‘ongeëvenaarde waardigheid en vastberadenheid’. Ook Gro Harlem Brundtland, vicevoorzitter van The Elders (een gezelschap rond de oud-president van Zuid-Afrika, Nelson Mandela) noemde Annan ‘een sterke en inspirerende aanwezigheid’ die zijn leven lang ‘onophoudelijk gewerkt heeft aan de verbetering van het leven van miljoenen mensen over de hele wereld’.

fatsoen

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN Zeid, Ra’ad al Hussein, noemde Annan ‘de belichaming van menselijk fatsoen en genade. In een wereld die nu vol zit met leiders die allesbehalve dan dat zijn, wordt dit verlies voor de wereld nog pijnlijker.’

Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben bedroefd gereageerd op de dood van de voormalig VN-topman. ‘Wij herinneren ons zijn warmte en zijn wijsheid. Onvermoeibaar zette hij zich in voor recht en vrede en een beter leven voor mensen overal ter wereld’, aldus het koninklijk paar.

Annan was regelmatig in Nederland. Hij en zijn vrouw Nane waren ook bij het afscheidsdiner van koningin Beatrix in het Rijksmuseum en bij de inhuldiging van Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk van Amsterdam. Hij was ook bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima in 2002. Kofi Annan had in 2016 nog een ontmoeting met de koning toen hij Nederland bezocht.

Oud-minister Jan Pronk, die Annan al decennialang kende, schaarde de Ghanees onder de drie beste VN-bazen ooit. ‘Hij had groot gezag bij gewone mensen’, aldus Pronk bij de NOS. ‘Voor heel veel mensen in de hele wereld wás hij de VN.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Amerikaanse president Joe Biden loopt met zijn woordvoerder Karine Jean-Pierre door de tuin van het Witte Huis. In haar hand houdt Jean-Pierre een editie van The Washington Post met een foto van Rafah op de voorpagina.

Overheidsrapport VS: Israël schond mogelijk humanitair recht met Amerikaanse wapens

Israël heeft met de inzet van Amerikaanse wapens in de Gazastrook mogelijk het internationaal humanitair recht geschonden. Dat concludeert een onderzoeksrapport van de Amerikaanse regering.

'ESC schmeißt Holland raus!', kopt het Duitse dagblad Bild, oftewel 'Eurovisiesongfestival gooit Nederland eruit!'

Buitenlandse media over de diskwalificatie van Joost Klein: een favoriet naar huis gestuurd

Dat Joost Klein niet mag meedoen aan de finale van het Eurovisie Songfestival is ook groot nieuws in het buitenland. De Britse BBC noemt de Nederlander een van de favorieten die de wedstrijd dit jaar had kunnen winnen.

Het statement dat door de vakbond van de Belgische omroep VRT getoond werd bij de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival.

Protestactie in uitzending Songfestival wekt woede joodse organisaties

De vakbond bij de Belgische publieke omroep VRT heeft donderdag bij de uitzending van het Eurovisiesongfestival geprotesteerd door een bord te tonen tegen ‘schendingen van de mensenrechten door de staat Israël’.

Ook in Nederland zijn er felle demonstraties tegen het Israëlische optreden in Gaza, waarbij Israël van genocide wordt beschuldigd.

In de Gazastrook lijkt het recht onder de puinhopen te zijn bedolven, samen met de slachtoffers

Vertrapt Israël het oorlogsrecht in zijn oorlog tegen de terreurorganisatie Hamas in Gaza? Dat is niet bij voorbaat het geval. 'Een aanval op een belangrijke commandant in een vluchtelingenkamp kan gerechtvaardigd zijn.'

Twee mensen lopen door overstroomd gebied in Eldorado do Sul, in de Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Sul.

Ongekende watersnoodramp in zuiden Brazilië is 'klimaatrekening'

Hevige regenval en overstromingen hebben ten minste honderd levens geëist in de zuidelijke deelstaat Rio Grande do Sul. ‘De aarde presenteert ons de rekening’, stelt president Lula da Silva.

Via een groot scherm is de jaarlijkse toespraak van president Vladimir Poetin op het Rode Plein in Rusland te volgen.

Poetin verwijt Westen 'geschiedenis te willen herschrijven' op wederom sobere Dag van de Overwinning

Traditiegetrouw haalde Vladimir Poetin in zijn toespraak ter ere van de jaarlijkse viering van de overwinning op nazi-Duitsland, flink uit naar het Westen.