Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Een bultrug in Hartley Bay, Canada.Beeld AP

Nog maar eens een hogere energiefactuur? Hoe kan dat? Hebben walvissen en dolfijnen echt een "leven dat op dat van mensen lijkt"? En slaapt u wel genoeg? Dit was het belangrijkste en meest opvallende nieuws van de ochtend.

In het nieuws

1. Energiefactuur dreigt nog maar eens te stijgen

Onze energiefactuur dreigt nog maar eens duurder te worden, omdat de prijzen vanaf volgend jaar maandelijks mogen worden geïndexeerd op basis van de beursprijs en andere parameters. Daarmee schrapt de federale regering een omstreden maatregel van de regering-Di Rupo.

2. Britse ministers bezorgd: "Brexitonderhandelingen staan op instorten"

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Britse premier Theresa May zijn het gisteren eens geworden dat ze de inspanningen om een akkoord te vinden over de brexit "de komende maanden zullen versnellen". Toch groeit de vrees bij Britse ministers dat de onderhandelingen "binnen enkele weken" zullen instorten, schrijft de Britse krant The Independent. 

3. Nieuwe studie: walvissen en dolfijnen hebben "leven dat op dat van mensen lijkt"

Dat walvisachtigen sociale beestjes zijn en in hechte groepen leven, was al bekend. Nieuw onderzoek stelt nu dat hoe groter de hersenen van een walvisachtige zijn, hoe complexer zijn leven en gedrag is, en dus meer verwant aan menselijk gedrag. Maar niet iedereen is enthousiast over de studie: sommige experts waarschuwen voor dergelijke vergelijkingen.

4. Groenen in opmars in hele land, N-VA verliest pluimen maar blijft nummer 1 in Vlaanderen

In Vlaanderen blijft de N-VA veruit de grootste partij, ondanks een verlies van 4,4 procent. Dat blijkt uit de peiling van de kiesintenties in opdracht van VRT, De Standaard, RTBF en La Libre. De Groenen doen het overal goed.

Jean-Marc Nollet (Ecolo) en Kristof Calvo (Groen) kunnen juichen met de recentste peiling.Beeld Photo News

5. Laptop van Vlaams-Marokkaanse IS-bruid uitgevlooid: porno, recepten, gebeden en Hollywoodfilms

Een verzetsgroep die actief is in door IS bezette gebieden nam eind augustus de laptop in beslag van een Vlaamse vrouw van Marokkaanse afkomst die als bruid van een IS-jihadist in de Syrische stad Raqqa verbleef. The Daily Beast kon de harde schijf van de laptop uitlezen en stootte op opvallende data.

Aan de koffieautomaat

1. Neuroloog: "Slaaptekort is moordend. Dokters zouden slaap moeten voorschrijven"

Is zes uur slaap per nacht voldoende? Neen, zegt de Amerikaanse neuroloog Matthew Walker. In zijn boek Why We Sleep: The New Science of Sleep and Dreams pleit hij ervoor om van slaap een absolute prioriteit te maken, als we nog lang en gezond willen leven. "Er is een verband tussen minder dan acht uur slapen per nacht en een hoger risico op kanker en andere ziektes."

2. Een hypothese zo oud als de Bende zelf: het was een inside job

"Ik denk dat ik weet wie er achter de Bende van Nijvel zit." In een gesprek met TV-Oost legde Jef Vermassen zondagavond een verband met de Staatsveiligheid en de vroegere groep Diane, de speciale eenheden van de rijkswacht. Maar hij is niet de eerste die in die richting wijst.

Op 9 november 1985 pleegde de Bende van Nijvel zijn laatste overval op de Delhaize in Aalst. Sindsdien blijft het stil rond de bende.Beeld belga

3. Dit moet u weten als u wil bijverdienen in ons land

202.076 Belgen hebben een tweede job, goed voor ongeveer 4,4 procent van de werkende bevolking. Het levert hen gemiddeld 315 euro extra per maand op. Zegt het u ook wel iets, zo’n tweede job? Zorg dan dat u voldoende geïnformeerd bent over uw rechten en plichten voor u er aan begint.