© Dirk Vertommen

Brandweerkazerne moet in najaar 2019 operationeel zijn

De ruwbouw van de nieuwe brandweerkazerne aan de Nekkerhal in Mechelen moet midden augustus grotendeels afgewerkt zijn. Volgens de planning is ze in het najaar van 2019 klaar voor gebruik. Al wil de brandweer voor de verhuizing ook rekening houden met de aansluiting van de tangent op de N15.

Sven Van Haezendonck

De bouw van de nieuwe brandweerkazerne in de Plattebeekstraat schiet goed op. Ze moet de kazerne in de Dageraadstraat vervangen, een voormalige meubelfabriek die ruim 35 jaar na een grondige verbouwing compleet verouderd is. “Eigenlijk had er al lang een nieuwe moeten staan, maar tegelijk is het goed dat we de vorming van de hulpverleningszone hebben afgewacht. Die krijgt hier ook haar hoofdzetel”, zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld), voorzitter van de hulpverleningszone Rivierenland.

4.000 vierkante meter

Samen met het nieuwe stadsmagazijn huist de brandweer over goed een jaar in een complex van 10.000 vierkante meter groot. “Wij hebben de beschikking over een oppervlakte van zo’n 4.000 vierkante meter. Samen met de collega’s van de uitvoeringsdienst delen wij dezelfde inkom. Op de benedenverdieping komen er gemeenschappelijke vergader- en leslokalen”, vertelt kapitein Tim Jacobs. De brandweerofficier, die van opleiding architect is, volgt de werf voor de hulpverleningszone mee op. Als alles meezit, moet de nieuwe kazerne in september 2019 operationeel zijn. “Voor de verhuizing kijken we ook naar de afwerking van de tangent. Mogelijk verhuizen we in verschillende fases. Dat moeten we nog bekijken”, zegt Jacobs. Het kruispunt van de nieuwe tangent (verbindingsweg achter het station, red.) met de N15 wordt een belangrijke ontsluiting voor de brandweer. “Dat moet zeker klaar zijn. Desnoods stellen we de verhuizing één of twee maanden uit”, zegt burgemeester Somers.

© Dirk Vertommen

40 vrijwilligers en 90 beroeps

Bij het binnenkomen van het centrale nieuwe hoofdgebouw aan de Nekkerhal zijn de eerste ruimtes bestemd voor de toekomstige lichting vrijwilligers. Met kleedkamers voor zowel mannen als vrouwen. “Wij hebben rekening gehouden met een kader van een veertigtal vrijwilligers”, zegt kapitein Jacobs.

Voor de brandweerpost Mechelen is dat een hele ommekeer, want al bijna zeventig jaar bestaat het korps volledig uit beroepsmensen. “We houden ook vast aan die sterke beroepskern van zo’n negentig manschappen. Alleen gaan we ervoor zorgen dat er ook in andere posten, zoals Heist-op-den-Berg en Lier, iets meer beroepsmensen aanwezig zijn voor de permanentie”, legt Bart Somers uit.

Garage voor 24 grote voertuigen

Net zoals de vrijwilligers hebben de beroepsmensen hun kleedkamers op de benedenverdieping. Maar als ze op dienst zijn, staat hun uitrusting naast de brandweerwagens. “In de voertuigenhal is plek voor 24 grote interventievoertuigen. Ze zal erg lijken op de garage van de brandweerpost in Puurs, maar dan iets groter”, stelt Tim Jacobs. Bovenop de voertuigenhal worden een sport- en een fitnesszaal ingericht. Meteen naast de voertuigenhal liggen de ateliers. Met onder meer werkruimte voor de duikersploeg en het onderhoud van de adembescherming. Dat onderhoud zal hier in de toekomst voor de hele hulpverleningszone gebeuren. In de kazerne komt er voor de hele zone ook een centrale stock.

25 meter hoge klim- en droogtoren

Voor het klimteam van de hulpverleningszone is er momenteel ook een oefentoren van ongeveer 25 meter hoog in aanbouw. “Hij zal ook dienen voor het drogen van onze brandslangen. Het oefenterrein voor onze manschappen komt tussen de voertuigenhal en het stadsmagazijn in”, vertelt kapitein Tim Jacobs. Voor het onderhoud van de voertuigen maakt de brandweer gebruik van dezelfde garage als het stadsmagazijn.

De klok rond permanentie

In het centrale hoofdgebouw, met in totaal zes bouwlagen, is onder andere plek voor de regionale dispatching die permanent wordt bemand door twee mensen. “Zij hebben zicht op de garage om hun voeling met de brandweer te behouden”, zegt Jacobs nog. Voorts hebben de vijftien brandweermensen die de klok rond van dienst zijn hier hun refter en slaapkamer. Het management heeft zijn kantoren op de bovenste verdieping.

© Dirk Vertommen