Direct naar artikelinhoud
NieuwsEurovisiesongfestival

Politieonderzoek naar Joost Klein afgerond, Zweedse justitie beslist begin juni over mogelijke vervolging

Joost Klein tijdens de opening van de generale repetitie voor de finale van het Eurovisie Songfestival.Beeld ANP

Het politieonderzoek naar Joost Klein is afgerond en een openbaar aanklager zal begin juni beslissen of de Nederlandse Eurovisie-kandidaat al dan niet vervolgd zal worden in Zweden. De politie van Zweden verwacht dat het Zweedse openbaar ministerie wel degelijk zal overgaan tot vervolging. Dat melden Zweedse media.

Na zijn diskwalificatie voor de finale van het Eurovisiesongfestival riskeert Joost Klein ook nog juridische vervolging in Zweden. Het politieonderzoek is intussen afgerond en volgens de regionale krant Sydsvenskan en de Zweedse openbare omroep SVT is er via een versnelde procedure al een voorlopige procesdatum vastgesteld. Een openbaar aanklager zal dan beslissen of Joost Klein in Zweden vervolgd wordt of niet.

De Zweedse politie verklaarde intussen dat ze een vervolging verwachten. Dat zegt het hoofd van de onderzoeksafdeling van de politie in Malmö tegen SVT. “De prognose is goed en we verwachten dat er waarschijnlijk sprake zal zijn van een vervolging”, zei Emil Andersson, hoofd van het onderzoeksteam van de politie in Malmö tegen de omroep. Tegenover het Nederlandse persbureau ANP kon een woordvoerder van de Zweedse politie dat niet bevestigen.

Klein werd zaterdag gediskwalificeerd na een ‘incident’. Volgens Emil Andersson, het hoofd van de onderzoekssectie in Malmö, loopt tegen de 26-jarige Nederlander een onderzoek voor “onrechtmatige bedreigingen” tegen een medewerker van de Eurovisie-productie en is het bewijsmateriaal “goed en duidelijk” genoeg voor een versneld proces. Anders zou de verwerking voor een proces in Zweden immers zes tot acht weken duren.

Joost Klein is gehoord door de politie, maar nooit aangehouden. Ondertussen is hij weer in Nederland, maar dat hoeft volgens de Zweedse politie het onderzoek niet te belemmeren.

Lees ook

Raadselachtige sneren, steeds kregeliger en de Nederlandse vlag als verstopplek: wat frustreerde Joost Klein zo in Malmö? Een reconstructie

Voorlopig weigert Klein zelf elke commentaar op het incident, maar de Nederlandse omroep AvroTros zei eerder de diskwalificatie “disproportioneel” te vinden en “geschokt” te zijn door de beslissing.