“Hij liep vanuit het niets voor een bestelwagen”: zwervende wolf doodgereden in Zoersel

De jonge wolf die de afgelopen twee weken vanuit Mol en Hoogstraten naar Sint-Job-in-’t-Goor en Zoersel was gezworven, is doodgereden. Hij kwam in de Kwikaard in Sint-Antonius onder een bestelwagen terecht. Het ging om een jong mannetje van ongeveer 35 kilo. Mogelijk rook hij wolvin Emma, maar hij sneuvelde op een zucht van haar.

vea

Hoewel het dier optimaal gebruik wist te maken van onze infrastructuur door zich te verplaatsen via bruggen en fietspaden is het dichte wegennet in het druk bebouwde Vlaanderen hem fataal geworden. De wolf is deze namiddag aangereden in Zoersel en overleefde het niet.

Het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek haalde het dier op. Er zal nu verder onderzoek gevoerd worden naar onder andere de afkomst van het dier. De wolf kan afkomstig zijn uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, de Ardennen.... Maar het dier kan evengoed een jaarling zijn uit het Limburgse wolvenroedel van Noëlla en August. Die laatste kwam vorige zomer ook al om het leven door een aanrijding.

De jonge wolf was op Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart, donderdag 9 mei, nog aan de verkeerswisselaar van de E19/A12 in Antwerpen-Noord gespot. Hij stond er volgens getuigen te twijfelen op de berm om over te steken, maar was voorzichtig en keerde op zijn passen terug. Een man die vrijdagochtend om 6.15 uur naar zijn werk reed, kwam hem tegen in de Dennenlaan in Schilde. Daar zijn fotobewijzen van. Hij bevond zich toen in een rustige woonwijk aan de Picardiëbossen.

De wolf liep daarna vermoedelijk via de Waterstraat richting Sint-Antonius (Zoersel). Vrijdagmiddag rond 12.15 uur liep het daar fout in de Kwikaard, aan de achterkant van duivenkweekstation Natural. Een buurtbewoner reed de wolf per ongeluk dood. “Hij liep ineens vanuit het niets voor zijn bestelwagen”, zegt een familielid. “De bestelwagen is ook beschadigd.” De man wil niet met naam en foto in de krant, omdat het allemaal zo gevoelig ligt. Hij belde meteen de politie Voorkempen toen hij merkte dat hij tegen een wolf was gereden.

Het ging om een jonge mannelijke wolf.© Welkom Wolf

De aanrijding gebeurde voor het bedrijf Mertens Interieurschrijnwerk. “De bedrijfspoort was dicht. Hij lag met zijn hoofd richting onze oprit. Is hij hier willen inlopen?”, vraagt Lindsey Geens zich af, die boven het bedrijf woont. Ze schrok toen ze ’s middags thuiskwam. “De politie stond hier. Voor de poort lag iets dat afgedekt was met zo’n aluminium warmhouddeken, om te vermijden dat passanten zouden zien wat er lag. Het Natuurhulpcentrum Opglabbeek is het kadaver komen oppikken. De politie is heel de tijd bij de wolf blijven wachten. Dat ging eigenlijk allemaal snel.”

Edouard Geelhand en Yente De Maesschalck van Welkom Wolf bij de bloedvlek voor de poort. “We hadden de wolf liever in andere omstandigheden gezien.”© kma

Edouard Geelhand (25), afkomstig uit Kapellen maar nu in Beerzel wonend, en Yente De Maesschalck (23) uit Schelle, kwamen ter plaatse. Ze zijn allebei verbonden aan Welkom Wolf. “We hebben hem nog net gezien vooraleer ze hem oplaadden. Het dier had een schaafwonde aan de rechterkant, maar zijn hoofd was nog intact. Ik vond het een stevige wolf met forse poten. Het is zeer jammer, maar zwervers lopen altijd meer gevaar in het verkeer. En we zitten hier met een dicht wegennetwerk. Het is zeker al de vijftiende aanrijding met wolven in Vlaanderen, gelukkig niet allemaal dodelijk.”

Vrijwilligers van het Natuurhulpcentrum Opglabbeek kwamen de wolf ophalen.© Welkom Wolf

In het midden van de straat en voor de poort ligt er nog bloed. De Kwikaard is op zich een rustige straat, zeker nu die achteraan voor de bouw van appartementen tijdelijk afgesloten is. “Maar ik hoorde van buren dat hier vaak snel wordt gereden. Zo’n aanrijding is ook vaak onvermijdbaar. De wolf had hier de pech in een soort corridor opgesloten te zitten, met hagen aan de ene kant en poorten en omheiningen aan de andere kant. Hij werd hier op de rijbaan gedwongen en kon niet weg.”

De wolf werd afgedekt.© Welkom Wolf

Yente De Maesschalck uit Schelle is sinds de komst van de betreurde wolvin Naya gefascineerd door wolven. “Afgelopen week zat hij hier wat ingesloten tussen het kanaal Dessel-Schoten en de E19. Ik heb hier de voorbije dagen wat rondgelopen in de hoop hem te spotten, want het zijn machtige dieren. Het is dan heel triestig om hem op deze manier te zien. Ik was onder de indruk.”

Het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek zal het kadaver overdragen aan het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, dat via het DNA kan onderzoeken waar deze wolf vandaan kwam. “Het kan een broer van Emma - de in de regio van het Groot Schietveld gevestigde wolf - zijn, uit een later nest”, zegt Geelhand. “Maar het dier kan ook uit Nederland, Duitsland, Polen of Frankrijk komen.”

Brechtse Heide

Dubbele pech: de aangereden wolf zat op een zucht van de uitgestrekte Brechtse Heide en de Trappistenbossen en Drieboomkensberg. Een paar honderd meter verder en hij zat in een heel ander landschap. Spijtig genoeg sloeg hij de verkeerde straat in richting de dorpskern van Sint-Antonius.

De wolf lag ’s namiddags al bij de dierenarts op de onderzoekstafel in het Natuurhulpcentrum Opglabbeek.© Welkom Wolf

Het is sterk dat hij daags voordien nog helemaal in Antwerpen-Noord stond, en dan op zijn passen terugkeerde naar de locatie waar hij dinsdag rondliep, want hij zat ook opnieuw vlakbij Sint-Job. Blijkbaar zocht hij echt manieren om de E19 over te steken. Eén keer zat hij daar heel dichtbij, want hij werd aan de E10-plas in Schoten gespot, waar hij veilig de snelweg had kunnen onderdoor steken. Maar hij liep terug.

Zijn verwondingen vooraan aan flank en voorpoot.© Welkom Wolf

De wolf was al een hele tijd aan het ronddolen, op zoek naar een territorium. Op 26 april liep vermoedelijk deze wolf door Mol en op zondag 5 mei zat hij nog in Meersel-Dreef (Hoogstraten). Of hij de nabijheid van wolvin Emma rook en daarop afkwam, is onduidelijk. Het staat wel vast dat wolven elkaar vanop zéér grote afstand kunnen ruiken. Eind 2019 verbleef wolvin Noëlla, mogelijk dus de moeder van deze doodgereden wolf, vier nachten in Zoersel. Zij liep nadien gericht naar Limburg om er in januari August te vervoegen. Hij werd in juli vorig jaar zelf doodgereden in Oudsbergen in Limburg. Zijn kader wordt opgezet door het INBO.

Wolvin Emma werd vrijdagochtend nog in haar vaste biotoop in de regio Wuustwezel/Brecht gespot. Haar potentiële partner zat dus vlakbij, maar de E19 en de Vlaamse lintbebouwing staken er een stokje voor.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer