Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Russisch ambassadeur: "Zenuwgas is afkomstig uit Brits labo"

Vladimir ChizhovBeeld rv

Vladimir Chizhov zegt dat het zenuwgas dat gebruikt is op voormalig spion Sergej Skripal en zijn dochter afkomstig is uit een Brits labo en dus niet uit Rusland. Dat heeft hij gezegd in een interview met de BBC.

De Russische ambassadeur van de EU in Brussel liet nog weten dat Rusland 'niets te maken heeft' met de vergiftiging van Skripal en zijn dochter Yulia in het dorpje Salisbury. Voorts had Chizhow het nog over Porton Down, een belangrijk Brits laboratorium voor chemische wapens. 

"Het labo ligt maar op zo'n 15 kilometer van Salisbury,  dus ik vermoed dat het zenuwgas van daar afkomstig is." De Britse overheid heeft al gereageerd op de beschuldigingen van Chizhov meteen ontkend en noemt de uitspraken 'nonsens'.

Poetin ontkent bezit van chemisch wapen

Ook de Russische president Vladimir Poetin heeft ontkend dat zijn land enig chemisch wapen bezit, inbegrepen het type dat eerder deze maand werd gebruikt om de gewezen Russische spion Sergej Skripal te vergiftigen in Groot-Brittannië.

"Rusland heeft zoiets niet", zei Poetin aan reporters in Moskou, kort na zijn herverkiezing voor een vierde mandaat als president. "We hebben al onze chemische wapens vernietigd onder de controle van internationale waarnemers", aldus Poetin.

Eerder op de dag had de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, gezegd dat Rusland in het geheim het zenuwgas novitsjok had opgeslagen dat werd gebruikt tegen Skripal en zijn dochter Joelia.

Twitter bericht wordt geladen...

Zenuwgasrel

De vergiftiging van de ex-spion heeft de bilaterale relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland de laatste dagen flink bekoeld. Eerder maakte Theresa May bekend dat er 23 Russische diplomaten het land worden uitgezet. Gisteren reageerde Rusland met tegenmaatregelen door 23 Britse diplomaten naar de uitgang te verwijzen.