© gva

Amsterdam krijgt eerste rookvrije straat: “De bewoners zijn positief, en hopelijk volgen er nog zo’n straten”

In Amsterdam opende deze week de eerste rookvrije straat van Nederland en wellicht ook van de hele Benelux. Aan beide zijden van de Beverwijkstraat staan verbodsborden, waarop te lezen staat dat roken verboden is. Het verbod is een initiatief van de Amsterdamse huisarts David Koetsier en wordt gesteund door het stadsbestuur.

Patrick van de Perre

De Beverwijkstraat is een doodgewone woonstraat in Amsterdam-Noord. Dat stadsdeel ligt, te vergelijken met de Antwerpse wijk Linkeroever, aan de andere kant van het water.

In de straat is onder meer de artsenpraktijk van David Koetsier gevestigd. “Die is uiteraard rookvrij, net zoals een aantal dienstverlenende bedrijven in de straat. Ik vind het logisch om die rookvrije zone door te trekken tot op straat, maar dat kan helaas niet afgedwongen worden. Er is op dit moment geen wetgeving voorhanden die roken op straat verbiedt”, legt de huisarts uit.

Op vrijwillige basis

En toch is sinds deze week de Beverwijkstraat rookvrij. Langs beide zijden van de straat zijn borden die erop wijzen dat het niet gewenst is om te roken. “Wie dat toch doet, zal geen bekeuring krijgen. Wel zullen we deze mensen op hun gedrag aanspreken en vragen om hun sigaret te doven. Desgewenst zijn we bereid om hen te informeren over de schadelijke gevolgen van roken”, legt David Koetsier uit.

© Photo News

In de wijk waar de straat ligt, is het enthousiasme over het initiatief alvast groot. “De stadsdeelraad is meteen mee in het project gestapt en de meeste bewoners zijn positief. Het is de bedoeling dat we ook elders in Amsterdam rookvrije straten krijgen.”

Geen rokers op het pont meer

David Koetsier is, samen met een aantal gezondheidsorganisaties, al langer een offensief begonnen tegen het roken op openbare plaatsen in Amsterdam. “Het uiteindelijke doel is om alle openbare plekken in de stad rookvrij te krijgen”, zegt de huisarts.

Met zijn lobbywerk is David Koetsier er alvast in geslaagd om de ponten, die het centrum van de stad over het IJ met Amsterdam-Noord verbinden, sinds 1 januari van dit jaar rookvrij te krijgen. Voordien mocht er op de niet-afgesloten delen van de overzetboten nog gerookt worden. Als het van Koetsier afhangt, worden binnenkort ook de aanlegplaatsen van de pont, en bus-, tram- en metrohaltes rookvrij.

“Maar omdat het om openbare plekken gaat, kan het gemeentebestuur, ook al zijn ze daartoe bereid, voorlopig nog niet op die wens ingaan. Toch heb ik goede hoop dat we ooit zover zullen geraken dat we rookvrije straten kunnen afdwingen. Ik merk dat er een groot draagvlak bestaat om roken in het openbaar te verbieden of toch minstens te ontmoedigen.”