Onderwijskoepels vragen uitstel duaal leren

Leerlingen leren zowel op school als op de werkvloer © Sebastian Steveniers

De verschillende onderwijskoepels zijn nog niet klaar om duaal leren, waarbij leerlingen op school en op de werkvloer leren, volgend schooljaar in te voeren. Ze vragen een jaar uitstel. Ondernemersorganisatie Voka noemt dat ‘onaanvaardbaar’.

Mogelijk buigt de Vlaamse regering zich komende week over het dossier, samen met de hervorming van het secundair onderwijs.

Wle

Er gaan al langer stemmen op om het duaal leren met een jaar uit te stellen. Onder meer de Vlaamse Onderwijsraad en een aantal politieke partijen pleitten daar al voor. Nu scharen ook Katholiek Onderwijs Vlaanderen en het Gemeenschapsonderwijs (GO!) zich achter die vraag.

Duaal leren wordt nu al getest met proefprojecten in 20 studierichtingen, en zou volgend schooljaar uitgerold worden over 50 studierichtingen in 14 studiegebieden van het beroeps- en technisch onderwijs.

Maar volgens de koepels is het nog te vroeg voor een algemene uitrol. Ze pleiten ervoor de proefprojecten eerst uit te breiden en pas in september 2019 te veralgemenen. We schuiven het niet op de lange baan’, zegt Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs, in De Morgen. ‘We willen die 50 richtingen volgend jaar opnemen in de proeftuinen. Laat ons voldoende tijd nemen om lessen te trekken.’

‘Het is beter om de modernisering van het secundair onderwijs samen met het duaal leren van start te laten gaan op 1 september 2019’, zegt GO!-topvrouw Raymonda Verdyck.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits zegt aan VRT NWS dat ze bereid is te praten over uitstel. ‘Er is een enorme dynamiek op het terrein en de startdatum is voor mij van ondergeschikt belang’.

‘Chronisch uitstelgedrag’

‘Ons onderwijs heeft last van chronisch uitstelgedrag’, reageert Voka. ‘We zijn nu bijna vier jaar aan het spreken over de uitrol van het duaal leren, de proefprojecten tonen het succes van deze leerformule aan. Het wordt nu dus tijd om duaal leren te verankeren.’

Volgens de organisatie ‘staan ondernemers klaar om in het systeem te stappen en jongeren meer kansen te geven op de arbeidsmarkt’.