Luister naar

Moderne slavernij,duurzame ontwikkeling,VN

Nieuws
Willen we de slavernij werkelijk de wereld uit helpen – een van de door de Verenigde Naties gepromote duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor 2030 – dan moeten er nog meer dan 40 miljoen mensen uit hun ketenen worden bevrijd. Omdat het om ‘moderne slavernij’ gaat, zijn die ketenen veelal figuurlijk, maar daarom niet minder pijnlijk.
Tilly Dodds
woensdag 20 september 2017 om 03:00

New York

Het genoemde cijfer werd dinsdag gepresenteerd in de marge van de Algemene Vergadering van de VN in New York. Het is afkomstig uit onderzoek van de Internationale Arbeidsorganisatie en de mensenrechtenorganisatie Walk Free Foundation, in samenwerking met de Internationale Organisatie voor Migratie.

Onder moderne slavernij verstaan de onderzoekers iedere vorm van uitbuiting waarbij de slachtoffers onder druk worden gezet – via machtsmisbruik, bedreiging, afpersing, geweld of misleiding – en waarbij ze geen mogelijkheid hebben te ontsnappen.

Anders dan tot dusver de gewoonte was, beschouwen de onderzoekers ditmaal niet alleen gedwongen arbeid en gedwongen prostitutie, maar ook uitgehuwelijkt worden zonder instemming als een vorm van slavernij.

vrouwen en minderjarigen

De meeste van de naar schatting 40,3 miljoen moderne slaven die de wereld in 2016 telde, waren vrouwen (29 miljoen). Een kwart van het totale aantal betrof minderjarigen. Volgens de onderzoekers ligt het werkelijke aantal moderne slaven waarschijnlijk nog hoger. Zij misten data uit Arabische landen, uit landen in Noord- en Zuid-Amerika en uit conflictgebieden, zoals Syrië en Noord-Nigeria.

Bij 24,9 miljoen mensen was er in 2016 sprake van gedwongen arbeid en in 19 procent van die gevallen waren het overheden die de dwang uitoefenden, bijvoorbeeld via verplichte militaire dienst of tewerkstelling in de bouw of de landbouw.

De helft van deze arbeiders is gedwongen een aanzienlijk deel van het loon in te leveren, ofwel om schuld aan de werkgever of werkbemiddelaar af te lossen, ofwel voor kost en inwoning. Daardoor zitten ze financieel klem en kunnen ze niet weg, ook niet als ze dat willen.

gedwongen huwelijken

Van uitbuiting in de seksindustrie (4,8 miljoen mensen) waren vooral vrouwen het slachtoffer: maar liefst 99 procent; 20 procent was minderjarig.

Vrouwen waren ook verreweg in de meerderheid waar het ging om slachtoffers van gedwongen huwelijken. In 2016 waren dit er 15,4 miljoen, van wie 84 procent vrouw. Een deel van deze slachtoffers werd door de familie uitgehuwelijkt – soms al op jonge leeftijd – bijvoorbeeld om een schuld af te lossen. Bij conflicten gebruikten strijders gedwongen huwelijken vaak als wapen.

Volgens onderzoeker Fiona David van Walk Free Foundation wordt het huwelijk vaak gebruikt om te verbloemen dat er feitelijk sprake is van slavernij. ‘Wanneer iemand die als bruid wordt verkocht, onbetaald huishoudelijk werk verricht en op seksueel gebied geen zeggenschap heeft en je het label “huwelijk” weghaalt, is het niets anders dan slavernij’, verklaarde David tegenover The Guardian.

Voor het onderzoek werden ondermeer ruim 71.000 mensen uit 48 landen ondervraagd. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Auto's met Servische vlaggen trekken door de hoofdstad Belgrado uit protest tegen de beslissing van de VN.

VN besluiten tot jaarlijkse herdenking van genocide in Srebrenica, Serviërs woedend

Wereldwijd wordt voortaan jaarlijks op 11 juli de genocide in Srebrenica herdacht. De Algemene Vergadering van de VN heeft daartoe donderdag besloten. De Servische regering en Servische leiders in Bosnië-Herzegovina zijn woedend.

De zeegrens tussen Rusland en Finland. De foto is genomen in de Zuid-Finse gemeente Virolahti en aan de overkant is Rusland te zien.

Wil Rusland nieuwe grenzen trekken in de Oostzee? 'Moskou zegt: we doen wat we willen'

Volgens inmiddels weer ingetrokken berichten wil het Kremlin de maritieme grenzen in de Oostzee actualiseren. Was de publicatie een fout of een provocatie?

Premier Kaja Kallas van Estland,  die deze week erkende dat sommige landen nu al militairen trainen in Oekraïne, op eigen risico.

Denktank Clingendael: EU moet snel trainingsmissie in Oekraïne overwegen

De Europese Unie moet onderzoeken of het zijn huidige trainingsmissie van Oekraïense militairen (deels) kan verschuiven naar Oekraïne, adviseren onderzoekers van het Instituut Clingendael .

Oekraïense militairen zijn nog steeds de baas in Chasiv Yar, een strategische plek ten noorden van Avdiivka.

Het Westen verschuift zelfopgelegde 'rode lijnen' nu Oekraïne in het nauw komt

De ergste paniek lijkt voorbij over de Russische aanval ten noorden van Charkiv. Maar experts zijn het erover eens dat Oekraïne komende maanden een zware tijd tegemoet gaat.

De Noorse koning Harald spreekt het Deense koningspaar toe tijdens een staatsbanket in Oslo.

Deens koningspaar viert twintigste trouwdag in Noorwegen

Op de twintigste verjaardag van hun trouwdag dineerden de in januari aangetreden koning Frederik van Denemarken en koningin Mary met hun Noorse collega’s in het koninklijk paleis in Oslo.

Hongerende Gazanen plunderen trucks met voorraden via de door de VS gebouwde pier bij Gaza zijn binnengebracht. Met name het belemmeren van humanitaire hulp rekent Strafhofaanklager Kahn Israël zwaar aan.

Waarom de arrestatieverzoeken van Strafhof-aanklager Kahn tegen Hamas en Israël kortzichtig zijn

Het internationale Strafhof heeft een zware klap opgelopen door de manier waarop hoofdaanklager Kahn zijn arrestatieverzoeken tegen de Hamastop en tegen de Israëlische premier Netanyahu en defensieminister combineerde.